Comparació bust de nefertiti cap de sargon

Páginas: 11 (2577 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2010
EL BUST DE NEFERTITI

Roberto Jesús Prieto
Karen Herraiz
Esther Pérez
EL PERSONATGE
Nefertiti és una figura simbòlica de l’antic Egipte i sense dubte un de les dones més famoses de l’antiguitat . Aquest caràcter de llegenda es contradiu amb les informacions aportades per les fonts egípcies. La seva actitud i personalitat van ser tan singulars que va esdevenir víctima d’una damnatio memoriai no va ser fins a l’ inici del segle XX que va ser rescatada pels egiptòlegs erudits.
Va ser la reina principal d’Amenhotep IV, de la divuitena dinastia, Nou Regne, i mare de sis filles. No se sap res sobre la seva família, però no es dubta que havia nascut en el si d’una família egípcia d’alt rang amb connexió amb la cort reial. Les primeres manifestacions de Nefertiti la mostren acompanyantal seu marit realitzant tasques oficials i religioses. Va portar l’epítet “ Neferneferuaten”, associada al déu solar Atón i va jugar un paper sense precedents en el programa decoratiu dels temples construïts per Akhenaton per l’adoració d’Atón a Karnak. Els relleus i l’estatuària d’aquest període estaven executats en un estil radical expressionista, no es distingia la fisonomia de Nefertiti amb ladel rei.
La representació oficial de la reina no va ser creada fins que Akhenatón es va traslladar a la nova capital Akhetatón, on es va desenvolupar un estil moderat. Les institucions econòmiques i de culte de la reina es van documentar arqueològicament a Akhetatón ( el lloc Tell-el-Amarna), on Nefertiti va crear la seva llar amb el seu marit i les seves filles.
El preeminent estatus deNefertiti a l’harem d’Akhenaton va ser senyalat no només pels seus epítets sinó també per marcadors reials. Entre les seves dones, només Nefertiti va portar corona i va ser titulada per tenir un “uraeus” al front. També va ser l’única a part d’Akhenaton que va rebre la vida del déu Aton. Algunes pintures de Nefertiti la mostren amb atributs i en contexts associats amb la norma, que fa pensar sobre elseu paper en la política del període.
El fervor fanàtic amb que el matrimoni reial d’Amarna es va consagrar al deu del sol Aton va tenir un èxit efímer. Aviat el rei va abandonar el seu fanatisme religiós i es va decantar per una espiritualització moderada. Ja abans de la seva desaparició dels documents històrics , a l’any 12 del rel regnat d’Akhenaton, Nefertiti vivia aïllada al seu palau al nordd’Amarna. Probablement es degué recloure a reflexionar sobre si mateixa, penedida dels excessos del seu proselitisme.
Després de la seva mort, va quedar un misteri sense resoldre; no se sap quan va morir. Quan Akhenatón va fundar la nova capital va expressar els seus desitjos de que Nefertiti fos enterrada amb ell i la seva filla gran. Si va ordenar una tomba separada per a ella o va planejarque fos enterrada en una sèrie d’habitacions a la seva pròpia tomba és discutible. Un shawabti individual es tot el que es manté de qualsevol equipament funerari que podia haver estat preparat per Nefertiti. En el període post-Amarna les figures de Nefertiti i textos anomenant-la van ser atacats, no per destruir la seva imatge sinó concomitant amb la figura d’Akhenatón.
L’ OBRA
Esta escultura sedeu contextualitzar en un període especial i únic dins de la llarga història d’ Egipte, el període d’ Amarna . Per a la majoria dels observadors l’art d’aquest període és radicalment diferent del art egipci tradicional. Un dels canvis més importants es dona en les proporcions de les figures humanes, el cap és gran amb el coll allargat com podem veure en el bust de Nefertiti. No hi ha textos queexpliquin aquest canvis, però segurament van ser instigat o al menys aprovat pel monarca.
Després de la seva mort, la ciutat d’Amarna va ser abandonada, els nombrosos retrat d’Akhenaton i Nefertiti del taller d’escultura de Tutmosis es van salvar de la persecució degut a que el lloc va ser abandonat i no se li va prestar massa atenció ja que encara no posseïen caràcter oficial. Per això quan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bust de Nefertiti
  • Ensayo El Busto De Nefertiti
  • Comentario del Busto de Nefertiti
  • El bust de nefertiti
  • Busto de nefertiti
  • Busto De Nefertiti
  • Busto de nefertiti
  • Comentario sobre el Busto de Nefertiti

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS