Comparación Platón Aristóteles

Páginas: 15 (3734 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2013
1. Compara la concepció que te Plató sobre el mètode amb algun altre autor o autors.

Plató utilitza com a mètode la dialèctica. Per a Plató la dialèctica és el mètode filosòfic per accedir al món de les idees. La dialèctica s’ocupa de les relacions en funció de la seva justa mida, no procedeix cap a cap conclusió, ja que ella es la “única que, rebutja successivament totes les hipòtesis, is’eleva fins al principi mateix per assegurar amb solidesa les seves conclusions” (Rep, VII). La dialèctica no només assoleix el coneixement de la essència de cada cosa, sinó que assoleix una visió sinòptica de totes les coses gracies a les quals tot apareix a la unitat del Bé.
Plató distingeix dos tipus de dialèctica, l’ascendent i la descendent. La dialèctica ascendent s’eleva de idea en idea finseliminar totes les hipòtesis, fins a trobar la idea de totes les idees, és a dir el Bé. De tal manera que la dialèctica va doncs des de lo múltiple a la unitat, per descobrir el principi de cada cosa i, finalment el principi de tots el principis. En canvi la dialèctica descendent intenta desenvolupar, mitjançant la raó, les diferents conseqüències d'aquell principi sense hipòtesis sobre el qual totreposa, i de reconstruir així la sèrie d'idees sense haver de recórrer a l'experiència.
Aristòtil utilitza com a mètode de la lògica. La lògica es l’instrument de la ciència. Segons Aristòtil si es vol adquirir un coneixement científic de la realitat, és a dir, de les coses singulars, l’únic procediment vàlid és connectar-les necessàriament amb el que és universal. La ciència explica la realitatdeduint allò particular d’allò universal (que n’és la causa). Per tant, segons Aristòtil, la funció de la lògica es mostrar com en la ciència es resol la problemàtica plantejada pels pre-socràtics i per Plató (relació entre el que és u i el que és múltiple, o el que és universal i el que és particular.
En conclusió, la lògica aristotèlica substitueix la dialèctica platònica com a nou procedimentcientífic: ja no es tracta d’ascendir al regne transcendent de les Idees. Però per a Aristòtil la ciència continua tenint com a objecte el que és universal i necessari, i el sil·logisme és el procediment que permet introduir el que és particular en el que és universal. Igualment, la demostració recolza en principis universals, i la definició serveix per establir l’essència permanent de lesdiverses especies en què es pot classificar la realitat.

2. Compara la concepció que te Plató sobre la ciència amb algun altre autor o autors.

Plató distingeix dues formes de coneixement: l’opinió i la ciència, seguint el mateix esquema que va fer Parmènides. L'opinió o doxa és el coneixement sensible de les coses d'aquest món (el món visible) i està subjecta a falsedat i error. La ciència oepisteme només s'ocupa del món de les Idees (o món intel·ligible) i els seus enunciats ens condueixen sempre a la veritat. Els objectes del món sensible participen de les idees i són un reflex del món intel·ligible. És un món aparent i sotmès al esdevenir, no és real perquè es una ombra del món intel·ligible. La ciència es divideix en dos graus de coneixement: són la dianoia i nóesis. Dianoia és la raódiscursiva del matemàtic que es recolza en imatges visibles, i nóesis és la intel·ligència intuïtiva pròpia del dialèctic, que arriba el veritable "coneixement" de les Idees de manera directa sense l'ús d'imatges.
Aristòtil va heretar tant del presocràtic com de Plató, un intent de fonamentació de la ciència, l’intent de donar certesa i estabilitat al coneixement. Va proporcionar un model queera concebre la ciència com un tipus de coneixement demostratiu expressat en teories, les teories científiques havien de seguir un format deductiu que seguis el model de les ciències formals, en les quals primer hi havia afirmacions que després se’n excloïen conseqüències.
Per Aristòtil tota ciència s'ocupa d'un determinat gènere d'objectes, això vol dir que el llenguatge és un mitjà que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comparación Platón Aristóteles
  • Comparacion Entre Platon Y Aristoteles
  • Comparación entre Platón y Aristóteles.
  • Comparacion De Platon y Aristoteles
  • COMPARACIÓN ENTRE PLATÓN Y ARISTÓTELES.
  • Comparación Platón y Aristóteles
  • Comparación de la antropología de platón y aristóteles
  • Comparación de aristòteles y platón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS