Competències bàsiques Biologia Tm1 llibre Santillana

Páginas: 5 (1127 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2014
1. L'ús de cèl·lules mare embrionàries està associat al concepte de clonació. Amb quin tipus de clonació està relacionat l'assaig clínic que s'esmenta en la notícia? Tria l'opció correcta.

d) L'assaig es refereix a l'ús terapèutic de la clonació, ja que no es tracta de produir un ésser humà complet, sinó tan sols de regenerar un teixit o un òrgan danyats.


2. La teràpia amb cèl·lulesmare, tot i que es troba encara en fase d'investigació, sembla prometedora per retornar la moblitat a persones que han quedat paralítiques després d'un accident i també és possible que permeti curar malalties degeneratives del sistema nerviós, com el Parkinson i l'Alzheimer, avui dia incurables. Dissenya un anunci, amb una imatge i un eslògan suggeridors, perdonar suport a aquest tipus d'investigació.Si hi estàs en conrtra, dissenya un cartell de denúncia que expressi la teva posició.









3. Per obtenir cèl·lules mare embrionàries cal tenir embrions sobrants, creats amb fins reproductius i donats pels progenitors, o bé fencudar in vitro, específicament per a aquesta finalitat, un òvul i un espermatozoide procedents de donants. Explica si et sembla ètic l'ús d'embrions humansamb fins terapèutics i explica també si creus que és èticament diferent una forma d'obtenir aquestes cèl·lules o l'altra.

Em sembla correcta la donació d'embrions, tant d'una manera com d'una altra ja que l'òvul i l'espermatozoide s'ajunten igual, ja sigui en l'úter o in vitro. Em sembla ètic ja que és una donació, no s'obliga a ningú a donar el seu embrió si no vol. Aquí entra en joc lesdiferents formes de pensar a l'hora de veure un embrió. És evident que si jo veig un embrió com el meu futur fill no ho donaré per investigar. No crec que aquest sigui un tema polèmic, sinó un tema de perpectiva. I em sembla moltíssim menys polèmic quan hi ha una forma de donar cèl·lules mare embrionasl amb la total seguretat de que el teu embrió no pateixi danys. Aquesta és la tècnica de blastòmersindividuals. Amb ella, provada primer en ratolins i després en humans, s'aconsegueix no destruir l'embrió. Es van utilitzar òvuls fecundats de ratolí que es van deixar créixer fins que tinguessin de 8 a 10 cèl·lules. Una d'aquestes cèl·lules s'extreu i es cultiva. Amb aquesta tècnica s'ha aconseguit obtenir dues línies cel·lulars estables que mostraven un cariotip normal i presentaven marcadorscaracterístics de pluripotencialitat. L'embrió del que s'obté aquesta cèl·lula és completament viable pel que es pot implantar en un úter i seguir un desenvolupament normal.


5. Quina de les opcions següents eplica la funció de la mielina en les cèl·lules nervioses?

a) Funciona com aïllant elèctric i facilita la transmissió dels impulsos nerviosos.


6. Les cèl·lules mare s'obtenen a partirde cèl·lules embrionáries s'anomenen també ''cèl·lules pluripotents''. Quin és el significat d'aquest nom?

c) Que es poden dividir i diferenciar per originar qualsevol dels tipus cel·lulars presents en l'organisme.




8. Abans de provar una teràpia en éssers humas, els protocols actuals de medicina fan obligatori provar-la en animals de laboratori. Llegeix el titular següent.

a) Quantde temps ha transcorregut entre aquesta notícia i la de la prova clínic en humans a què fa referència el text inicial? Explica si et sembla prou temps.
Un setmana. Sí, el procés de fets provats en ratolins es porta fent des de fa molt temps i només quan s'han obtingut molts resultats favorables i eficaçment provats, es duen a terme amb l'espècie humana.

b) Creus que l'assaig amb ratolins ques'esmenta en el titular és el primer que es relitza al món amb cèl·lules mare animals?
Per a res, si per fer operacions de , per exemple, retina ho proven abans en animals, per què no anaven a fer també assaigs amb les cèl·lules mare?

c) Cerca en Internet informació sobre regeneració neuronal i assaigs amb cèl·lules mare animals per determinar des de fa quant de temps s'investiga aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Competències bàsiques
  • Competencies basiques 6 historia
  • competències bàsiques
  • Les Competencies Bàsiques
  • Competencies basiques. programacio
  • La introducció de les competències bàsiques al currículum.
  • Competències bàsiques al currículum
  • Biologia Santillana Pag 74 y 52

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS