Compositors del renaixement

Páginas: 12 (2828 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2013
COMPOSITORS DEL RENEIXAMENT





Guillaume Dufay (1397-1474)

Compositor francès. Va ser un dels primers mestres del contrapunt, sobretot en música a quatre veus, i una figura decisiva en establir el suau estil harmònic característic de la música renaixentista. En la seva joventut va ser sagristà i membre d'un cor, va viure a Itàlia i França. Entre els anys 1428 i 1437 va ser cantor ala capella papal de Roma. En 1436 va ser nomenat canonge de la catedral de Cambrai . Entre les seves composicions es troben magnificantes, misses, motets i cançons.
El motet Nuper nosarum flors, compost en honor a la catedral de Florència, el 1436, té una estructura relacionada de manera directa amb les proporcions de la seva cúpula, dissenyada per Brunelleschi. Dufay va ser el primer compositorque va basar les seves misses en melodies seculars (com L'homme vaig armar), pràctica que es va dur a terme amb regularitat durant el segle següent. Gràcies a la seva influència va ajudar a establir la primacia de les càlides tríades harmòniques, que emfatitzen els intervals de tercera i de sisena (tendència que va prendre dels compositors britànics de l'època), allunyant-se del llenguatgeauster de quartes i quintes que predominava fins aleshores. Va morir a Cambrai










Johannes Ockeghem (1410 Dendermonde- 1497)

És considerat el principal representant de la polifonia franc-flamenca cap a 1460, entre Dufay i Josquin desPrés, del que va ser mestre. La seva obra, fonamentalment religiosa, constitueix una dels cims de la polifonia precusora del Renaixement.

Vapassar gairebé tota la seva vida a França al servei dels reis Carlos VII, Luis XI i Carlos VIII i membre de la capella de Carlos de Borbó en Moulins (1446-1448).

En 1452 va ser nomenat primer capellà i compositor; en 1465, mestre de capella del cant del rei i, entre 1456 i 1459, el rei Carlos VII li va nomenar tresorer de l'abadia de Sant Martín de Tours, encara que va ser dispensat de residir enaquesta ciutat mentre es requerissin els seus serveis en la cort.






Josquin Desprez (Beaurevoir, 1440 – Condé-sur-Escaut, 1521)

Compositor francés del Renaixement. Va ser un artista cèlebre durant i després de la seva vida, considerat un dels millors músics del Renaixement. 1515
L'any 1474 va entrar al servei de Galeazzo Maria Sforza com cantore di Capella. Entre 1476 i 1504, vapassar al servei del cardenal duc Ascanio Sforza. Entre 1486 i 1494, va treballar a la capella pontifícia, però va viatjar molt. Durant un temps va ser músic de la cort del rei Lluis XII de França, i també mestre de Cor de la catedral de Saint-Quentin l'any 1509. Vers 1500, va deixar Roma per a posar-se al servei del duc de Ferrara, on va romandre fins el 1515. Llavors va ser nomenat canonge aCondé-sur-Escaut, on va residir fins a la seua mort.






Clément Janequin (1485-1558)

Músic del Renaixement. Famós compositor per les seves chasons populars i va influenciar en el desenvulupament de les chasons parisina. Chasons és el terme francès per a referirse a qualsevol cançó amb lletra en francès, de tema amorós de cabarets. Les seves cançons van ser molt apreciades i cantades, iva tenir gran fama a causa de la impressió de les seves obres; en les que va divulgar cinc volums. Va escriure poca música sacra: només dues mises i un motete. La seva fama va arribar per les seves 250 cançons y 150 salmos. En les seves cançons eren llargues peçes on astutament s’imitaven sons naturals o de l’home. Són exemples d’aquest estil: La bataille: Sons d’una batalla: trompetes, caños icrits dels ferits, Le chant des oiseaux: Cant de les aus i La chasse: So de una cacería. Utilitzava onomatopeyes per donar efectes a la seva música, ús comú en la música barroca. La música de batalla, que més endavant es va tornar un estil propi, se li atribueix a Janequin. A més de les chasons va escriure obres curtes amb textos dels poetes del seu temps, com Clément Marot. Va escriure tonades...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Renaixement
  • Renaixement
  • El Renaixement
  • el renaixement
  • Renaixement
  • El renaixement
  • Renaixement
  • RENAIXEMENT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS