Comunisme

Páginas: 5 (1213 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2013
Comunisme:
Definició:
Moviment polític que busca la eliminació de les classes socials, de la propietat privada i del estat, portant al proletariat al poder.
Les bases del comunisme van ser creades per Karl Marx
i Friedrich Engels. A finals del S.XIX, van escriure
diferents obres com “El Capital” i “El manifest comunista”
Per arribar a un estat comunista Marx proposa un
període detransició en el que el proletariat agafi el poder
per suprimir la propietat privada dels mitjans de producció i canviar la visió de l'economia capitalista cap a una més planificada, que estigui per satisfer les necessitats de la població. Marx entén que, al satisfer totes les necessitats de la població, han de deixar d'existir les classes socials i per tant la necessitat d'un estat que supervisi ala classe obrera.
Marx considera que només en una societat sense classes, deixaria d'existir el que va anomenar l'explotació de l'home per l'home. Considera també que només la classe obrera, estava produint guanys, sobretot la indústria i que només a través d'una política de lluita, es podria acabar amb el capitalisme. L'objectiu d'aquesta revolució seria fer fora l’estat com a instrument perl'existència de les classes.
Manifest comunista:
Creat per Karl Marx i Friedrich Engels (1848)
Friedrich Engels

Aquest document va posar les bases del marxisme o la teoria marxista i va aportar una identitat al comunisme.
* Marxisme: les idees principals són:

* La economia és la base de la història. Diu que la economia és laque mou als homes i les seves actuacions i pensaments (art, religió, costums, guerres...)

* Lluita de classes. Sempre hi ha hagut una lluita de classes i la historia es basa en això.

* Dictadura del proletariat. Els treballadors han de dur a terme una revolucióper conquistar el poder per crear una nova societat.

* Teoria de plusvàlua. El treballador rep un sou inferior a la seva producció en el seu treball, hi ha una explotació dels treballadors
* Societat sense classes. Quan no hi ha persones explotades i persones explotadores, quan no hi ha propietat privada, si no col·lectiva; la dictadura del proletariat no serà necessària, l’estatdesapareixerà i s’arribarà al comunisme.

El manifest comunista es basa en dos idees que van entrellaçades. La primera, diu que cada societat històrica té una ideologia distinta, un pensament social diferent format per la concepció de la religió, la dignitat, l’honor, el respecte, la virilitat, la justícia, la sexualitat, l’ètica, el dret, la llibertat, la filosofia...I el que provoca aquestesidees de cada societat és la estructura econòmica de cada societat. Si cada societat té una visió de la dignitat i de la justícia diferent es a causa del sistema econòmic de cada societat. Aquest fet es coneix com materialisme històric. Cada cop que hi ha un canvi en la societat, hi ha un canvi en la ideologia.
L’altre gran punt és el pensament de Marx i Engels de l’explotació de l’home perl’home. Els empresaris compraven obrers per obtindre una plusvàlua. Els obrers estaven sent oprimits i explotats. Els obrers cobraven molt menys del que produïen. Aquesta explotació en la historia es veu en totes les èpoques i s’adonen de que les idees socials estaven dominades per els interessos econòmics de les classes dominants i la ètica, la justícia, la bondat... seran escollides per la classedominant. Un exemple és l’esclavisme de l’antiguitat, on estava ben vist i es veia necessari per la supervivència de la societat, es veia beneficiosa tant per els amos i els esclaus.
Marx i Engels criden al proletariat a una revolució que canviï la societat.

Història:
El primer país a declarar-se socialista (segon Marx, pas previ per arribar al comunisme) va ser Rússia amb l’ajut de Lenin...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comunisme
  • COmunism
  • maxisme i comunisme
  • Fonaments Del Comunisme
  • Comunism in russia
  • Comunisme I Esquerra
  • Els Barrufets com a obra satirica del comunisme i el feixisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS