Concepcion constructivista del aprendizaje

Páginas: 2 (357 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2010
La Concepció Constructivista de l’Ensenyament i l’Aprenentatge (CCEA) és el resultat de diferents teories (cognitiva i sociocultural) caracteritzat per uns trets significatius: L’educació escolar, eltriangle interactiu i la interactivitat, els processos d’aprenentatge i la influència educativa.
Segons Cèsar Coll divideix aquests trets característics en tres nivells jeràrquics, en el que escomplementen. Quan parlem d’educació escolar, primer nivell jeràrquic, hem de saber que els educadors participen en el desenvolupament de la identitat personal dels alumnes, i que aquests adquireixensabers a partir d’una construcció o reconstrucció de conceptes. És a dir, hi un uns instruments que permeten progressar d’una capacitat inicial a una competència cultural, però sempre lligat al contextd’aquell moment precís. Per això podem dir que es tracten d’activitats sistemàtiques, planificades i amb control social.
Al segon nivell jeràrquic trobem un concepte molt important per a l’ensenyamenti l’aprenentatge: el triangle interactiu i la interactivitat. Aquest concepte és bastant rellevant alhora de saber els papers de cadascú (mestre, alumne). El nucli d’aquest triangle observem unainteractivitat: procés d’ensenyament i aprenentatge a l’escola. En els vèrtex, doncs es trobaran 3 papers fonamentals: el mestre, l’alumne i els continguts. Aquests tres punts juguen en la interacciód’ensenyar-aprendre, activar la ment per construir i guiar per el camí que marca la societat (currículum).
I finalment el tercer nivell de la jerarquia fa referència a uns principis relacionats amb elsprocessos de construcció dels coneixements i mecanismes d’influència. Quin procés de coneixement ha de tenir l’alumne? L’alumne pot ser capaç d’aprendre i fer-ho sol, però també poden fer i aprendre(amb ajuda) mitjançant metodologies ( imitació, observació, seguir instruccions, etc). De cap manera l’alumne aprendrà si no es troben aquestes dues condicions: 1) que el contingut del aprenentatge...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introducción a la concepción constructivista del aprendizaje
  • Los profesores y la concepcion constructivista del aprendizaje
  • La concepcion constructivista del aprendizaje escolar
  • Concepcion constructivista
  • Un marco de referencia psicológico para la educación escolar; la concepción constructivista del aprendizaje y de la...
  • Un marco de referencia psicológico para la educación escolar: la concepción constructivista del aprendizaje...
  • Un Marco De Referencia Psicológico Para La Educación Escolar: La Concepción Constructivista Del Aprendizaje...
  • El constructivismo en el aprendizaje

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS