Concepte Llengües Romàniques

Páginas: 2 (350 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2015



Concepte llengües romàniques

Les llengües romàniques o neollatines són llengües que històricament deriven del llatí vulgar, Formen un subgrup dins de les llengües itàliques, branca de lesllengües indoeuropees. Es poden classificar amb criteris tipològics o genètics. La classificació tipològica analitza la similitud estructural entre idiomes diversos.

Llengües romàniques

Les llegüesromàniques es parlen en la Romània que son les terres on es parlen llengües derivades del llatí, en cada territori van evolucionar de una forma diferent, a partir de l´enfonsament de l´imperi romà. Aquestesllengües es parlaven i es continuen parlant en un territori que rep el nom de Romània, i que actualment cobreix majoritàriament el sud europeu de l'antic Imperi Romà, es considerava que els seusparlants empraven una llengua presa de la dels romans, per oposició a altres llengües presents en els territoris de l'antic Imperi.
SUBSTRAT: És el conjunt d´elements lingüistics preromans que varen influiren el llatí i que s´han conservat en català.
LA INTENSITAT DE LA ROMANITZACIÓ: El procés d´influència dels romans no va ser uniforme en tot el territori. Com més intensa va ser la romanització en unazona determinada menys influència hi varen poder tenir els altres factors com el substrat.
EL SUPERSTRAT: A partir de la caiguda de l´imperi romà, els llatins parlats a la Romània sofreixen lainfluència de les llengües amb que entren en contacte.
LA PROCEDÈNCIA DIALECTAL DELS COLONITZADORS: Aquests parlaven un llatí amb característiques diferents segons la zona d´Itàlia d´on procedien.

Les zoneson es parlen llengües derivades del llatí es divideixen en dos blocs:
-Romània Occidental:
-Bloc gal·loromànic: francés, occità, retroromànic
-Bloc iberomànic: castellà, portugués
-Sard-Romània Oriental:
-Italià, romanés, dàlmata

El català
El català es una llengua que fa de pont entre la gal·loromànica i la iberomànica, el català es parlada per onze milions de persones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llengues romaniques
  • Apunts Llengües Romàniques
  • Mal de llengues
  • Les Llengües Del Món
  • Mal de llengües
  • Història De Las Llengües
  • Un món de llengues
  • Que Sabem De Les Llengues A Lestat Espanyol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS