COnceptos

Páginas: 8 (1857 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2014
LA REVOLUCIÓ SOVIÈTICA.



-Bolxevics: Grup polític creat a partir d’una escissió del Partit Obrer
Socialdemòcrata Rus. Aquest grup, liderat per Lenin, defensava que s’havia de fer de forma immediata la revolució obrera per crear una dictadura del proletariat. Molt aviat es van canviar el nom pel de comunistes.

- Duma: - Nom que rep el Parlament a Rússia i que representa al poble.

-Col·lectivització agraria: Procés pel qual l’estat converteix les terres privades amb terres col•lectives per facilitar així la mecanització del camp. Es va aplicar entre els anys 1920 i 1930 i el govern es va trobar amb moltes resistències, sobretot dels kulaks, que temien perdre-ho tot.

- Comunisme de guerra: Política econòmica que es dur a terme a Rússia durant la Guerra Civil (1917-19121)per la qual es van col·lectivitzar els principals mitjans de producció amb l’objectiu de guanyar la guerra i es va imposar una disciplina laboral molt dura.

- Economia comunista: Sistema econòmic que es va establir per primera vegada a Rússia a partir de la Revolució de 1917. Té com a principal objectiu una millor redistribució de la riquesa per evitar les desigualtats socials i econòmiques. Escaracteritza per ser una economia completament controlada per l’Estat que la planifica mitjançant plans quinquennals que estableixen el que han de produir els diferents sectors econòmics en un període de cinc anys; perquè els mitjans de producció, terres i fàbriques, són de l’Estat. No es deixa marge per la iniciativa privada.

- Estat comunista: Tipus d’Estat que es caracteritza a nivellpolític per ser una dictadura amb un únic partit legal, el Partit Comunista, per la persecució sistemàtica dels seus opositors i per la limitació de diversos drets, com el dret de reunió, d’expressió i de propietat i per la utilització intensiva de la propaganda per convèncer dels seus ideals a la seva població. A nivell econòmic es caracteritza per la propietat col·lectiva dels mitjans de producció..S’utilitza molt la propaganda per fomentar les idees comunistes. El primer Estat comunista del món es va crear a Rússia el 1917 a partir de la Revolució d’Octubre.
- Govern Provisional: Govern sorgit després de l’abdicació del tsar i que va dirigir Rússia entre el febrer i l’octubre de 1917. Va estar dirigit primer per Luov i després per Kerensky que pretenien crear a Rússia una democràcia,convocar una Assemblea Constituent i donar drets a la població. Va cometre dos errors. El primer va ser continuar dins la Primera Guerra Mundial quan la majoria de la població no ho volia. El segon error va ser donar armes als bolxevics per frenar l’intent de Kornilov de restaurar el tsarisme. L’octubre de 1917, els bolxevics faran un cop d’estat i acabaran amb el Govern Provisional.

- Gulag: Campde concentració normalment situat a Sibèria, creat pel govern comunista, on eren enviats tots els opositors polítics i obligats a realitzar treballs forçats.

- Kulaks: Pagesos russos propietaris de terres que es van rebel·lar contra les mesures comunistes davant la col·lectivització de terres. Molts d’ells van ser exterminats pels comunistes.

- Menxevics: Grup polític creat a partir d’unaescissió del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus. Defensa l’aplicació estricte de les idees marxistes, per la qual cosa consideraven que a Rússia primer s’havia de fer una revolució liberal i només posteriorment, en el futur, s’havia de fer la revolució comunista.

- NEP: Política econòmica mixta entre capitalisme i comunisme, ja que la majoria de mitjans de producció són col·lectius però es deixamarge a la propietat privada. Es va aplicar a Rússia del 1921 a 1928 per Lenin. Consistia en ajornar alguns canvis socials: la desaparició de la propietat privada i el control de la indústria i l’agricultura. Però també significava el retorn a una economia de mercat que permetia la propietat i la iniciativa privada.

- Plans Quinquenals: Mesura econòmica pròpia d’un govern comunista per la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conceptos
  • Conceptos
  • Conceptismo
  • Concepto
  • Conceptos
  • Conceptos
  • Concepto
  • Conceptos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS