Condorcet: Cinco Memorias sobre la Instrucción Publica y otros. (català)

Páginas: 10 (2315 palabras) Publicado: 18 de enero de 2014
RECENSIÓ: CINCO MEMORIAS SOBRE LA INSTRUCCIÓN
PÚBLICA Y OTROS. ESCRITOS CONDORCET.

FITXA TÈCNICA
TRADUCTOR: T. del Almo
TÍTOL: Cinco memorias sobre la instrucción pública y otros escritos
EDITORIAL: Morata, S.L (Madrid)
Nº pàg: 340
IDIOMA: Espanyol
EDICIÓ: Primera edició 01/2001

Aquesta edició de l' Editorial Morata ens presenta les 5 memòries de Condorcetamb un pròleg de Narciso de Gabriel i una presentació de Charles Coutle i Catherine Kintzler. En aquesta edició també s'incorpora una altra obra del mateix autor: “Informe y proyecto de decreto sobre la instrucción pública.” El pròleg de Narciso de Gabriel fa constància de la influència del pensament de Condorcet en la construcció del sistema educatiu a l'Estat espanyol.
Aquest informe Condorcetel redacta a partir de les memòries i constitueix un dels principals documents que estructuren les reformes educatives contemporànies.

SÍNTESI
Amb aquest llibre Condorcet formula els principis en el que es basa la política educativa democràtica, concretament en les tres primeres memòries es centra amb la importància de la instrucció pública, donant importància a la democratització del'ensenyança amb la intenció de formar als ciutadans i ciutadanes com a subjectes autònoms i lliures. Una llibertat d'ensenyança que no només implica la llibertat de creació de centres, sinó la llibertat de càtedra i la independència de la instrucció pública amb respecte al poder executiu. Donant molta importància als continguts del currículum (basats en la raó i la ciència), que segons Condorcet ha deconstituir una de les raons per defensar el laïcisme. A més de promoure la igualtat entre homes i dones en l'accés a l'escola.

AUTOR
Marie-Jean-Antoine Nicolas de Caritat, marqués de Condorcet (1743-1794)
Condorcet neix Ribemont, població francesa, i es educat en escoles jesuïtes. Es conegut com a filòsof francès, matemàtic i politòleg. Des de molt jove el seu interès principal són les ciènciesi les matemàtiques. Un cop el nomenen inspector general de la Moneda comença a centrar el seu interès en la política i la filosofia.
Condorcet va recolzar activament els objectius de la Revolució Francesa i d'aquesta manera s'implica en política. Una de les seves majors aportacions a nivell legislatiu, i dins de l'àmbit que en aquest treball ens interessa, Condorcet elabora el disseny de com hade ser el sistema educatiu francès, un informe que va ser el precedent per que més tard s'aprovés com a llei i que en línies generals encara es manté vigent avui en dia.
ANÀLISI IDEES PRINCIPALS
Condorcet segueix els principis de la Revolució Francesa (1789) i precisament aquest és un fet que provoca i implica un canvi en l’estructura política, a més de significar un canvi a nivell social, jaque per primera vegada l'home és considerat un ciutadà de ple dret dins la societat. En aquest sentit Condorcet reclama la necessitat de instruir i formar aquests ciutadans per a que siguin capaços d'exercir la seva pròpia llibertat. Condorcet veu la necessitat de dissenyar un sistema educatiu, ell parla d’una instrucció que faci possible que la ciutadania conegui els seus drets, ja que entén que lainstrucció és un perfeccionament de la humanitat i una perpetuació de la república “escola de la humanitat”. Això fa que el sistema que Condorcet vol crear, sigui un sistema universalista i humanista, ja que el seu objectiu no és només de caire escolar, sinó que la seva intenció va més enllà, pretén obrir a l'alumne, futur ciutadà, a l'amor per la humanitat (Esquisse). Condorcet creu que lasocietat, la ciutadania, només podrà denunciar els abusos, reclamar els seus drets, donar i defensar la seva opinió un cop sigui instruïda, per tant, es fa imprescindible una instrucció pública i universal, a més de ser una instrucció que no permet la relació amb qualsevol saber ja que no tots els sabers són alliberadors. En aquest sentit Condorcet és molt explícit, ja que per a ell els continguts...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cinco memorias sobre la instrucción pública. Condorcet.
  • Cinco memorias de la instruccion publica, condorcet
  • Cinco Memorias Sobre La Instruccion Publica
  • Cinco memorias sobre la instruccion publica
  • Cinco Memorias Sobre La Instruccion Publica
  • Actividad obligatoria: condorcet: primera memoria sobre la instrucción pública de la educación
  • Cinco memorias sobre la instruccion pública
  • Cicno Memorias Sobre La Instrucción Pública

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS