Conductisme

Páginas: 7 (1579 palabras) Publicado: 5 de abril de 2014
EL CONDUCTISME

El conductisme és un dels paradigmes que s'ha mantingut durant més anys i de major tradició. Es va desenvolupar al començament del segle XX, al voltant dels anys trenta. La seva figura més destacada va ser el psicòleg Nord-americà John B. Watson. En aquells temps, la tendència dominant en la psicologia era l'estudi dels fenòmens psíquics interns mitjançant la introspecció,mètode molt subjectiu. L'enfocament conductista el va portar a formular una teoria psicològica en termes d'estímul-resposta. Segons aquesta teoria, totes les formes complexes de comportament, les emocions, els hàbits, fins i tot el pensament i el llenguatge, s'analitzen com cadenes de respostes simples musculars o glandulars que poden ser observades i mesurades.
Per això diem que el model conductistaés plenament científic en Psicologia, però limitat perquè el seu estudi i èmfasi etimològic es circumscriu a la conducta.
Tenint en compte això, trobem tres tipus de conductisme, el clàssic, l'operant i el d'aprenentatge cognoscitiu-social. Ara passarem a explicar-los:


1.El condicionament clàssic:

El condicionament clàssic defensa la idea de que l'aprenentatge d'una conducta podia estarcondicionada per mitja d'un estimul neutre, aquest es un factor extern que no produeix una resposta al individu i després podrà modificar-la.

El pioner del condicionament clàssic és en Pavlov(1849-1936), a partir del seu experiment amb gossos. Aquest tractava de condicionar un estimul neutre amb una resposta incondicionada que passara a ser una resposta condicionada. En el cas dels gossosl'estimul incondicionat, que era el menjar, produïa una resposta incondicionada, que era la salivació. Cada cop que els animals rebien el menjar, sonava una campana. Al cap d'un temps aquest so va passar de ser l'estimul neutre a ser l'estimul condicionat i produïa la salivació sense que el menjar estigues present.


EIdona RI
( menjar) (saliva)
EN(campana)

es converteix

EC dona RC
(campana) (saliva)


Per altre banda, el fundador del conductisme és John BroadusWatson(1878-1958) va crear l'escola psicològica del conductisme. El seu experiment més conegut es el del petit Albert. El qual consisteix en fer sonar una gong(estimul incondicionat) per tal de aconseguir provocar por al Albert(resposta incondicionada) cap als animals(estimul neutre). Cada vegada que presentava un animal feia sonar el gong, per tant l'Albert s'espantava pel soroll, no per l'animal. Al final, elnen s'espantava nomes de veure els animals, sense sentir el gong, perquè feia una relació soroll-animal.(esquema).

Exemple:
Estem en una escola de primaria i sona la música. Aleshores, els alumnes es preparen per sortir de l'aula. En aquest cas, l'hora és l'estímul incondicionat que pota a sortir de classe(resposta incondicionada). L'estímul neutre seria la música que es transformaria enl'estímul condicionat i el desplaçament de l'alumnat seria la resposta condicionada.


EI dona RI
(gong) (por)
EN(animals)

es converteix

EC donaRC
(animals) (por)


Per últim, existeix un condicionament clàssic subliminal, aquest es dur a terme mitjançant dues tècniques. La primera consisteix en intercalar imatges, a una gran velocitat, dintre d'una pel·lícula. D'aquesta manera, el conscient no s'he n'adoni, però el subconscient sí. La segona està molt present en anuncis i és afegir, de manera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conductisme
  • El conductisme
  • El Conductisme
  • Reflexions sobre la crisi del conductisme i la revolució cognitiva

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS