constitucion 1812

Páginas: 2 (405 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2013
CONSTITUCIÓ DE 1812.
A)Circumstàncies històriques i procediment constituent.
L’època de Carles IV (1788-1808) va ser un període de crisi econòmica i política que afectà al prestigi de lamonarquia. Amb el desenvolupament de la Revolució Francesa la monarquia espanyola es va veure immersa en un conjunt de guerres contra Gran Bretanya i França.
Les abdicacions de Bayona on Carles IV i FernandoVII renuncien al tro d’Espanya i passa a mans de José Bonaparte. Les corts es plantegen constituir un nou règim polític per això es redacta la Constitució de 1812.
B) Anàlisi del contingut del textarticulat
1. Sobirania
La constitució estableix la sobirania en la Nació (sobirania nacional) ja no en el rei, la monarquia constitucional, la separació de poders i la limitació dels poders del rei.2. Llibertats i drets individuals
Llibertat d’expressió i d’impremta: permeten la expressió del pensament, escrivint i publicant les seves idees polítiques sense necessitat de llicència o revisió.Dret de llibertat civil, dret de propietat, dret de petició, inviolabilitat del domicili, igualtat davant la llei ( dret a prestar declaració abans de ser empresonat, dret a la fiança...)
3. Divisiói relació entre els poders
Legislatiu  El poder legislatiu correspon a les Corts unicameral, que representen la voluntat nacional i tenen amplis poders: elaboració de lleis, tractats internacionals,aprovació de pressupostos, comandament de l’exèrcit.
Executiu  El monarca és el cap del poder executiu, té la direcció del govern, intervé en l’elaboració de lleis mitjançant la iniciativa i lasanció i gaudeix de vet suspensiu durant dos anys. El seu poder esta controlat per les corts, i totes les seves decisions han de ser ratificades pels ministres.
Judicial  La justícia es competènciaexclusiva dels tribunals i s’estableixen els principis bàsics d’un estat de dret.
4. Organització territorial de l’estat
Es reconeixen les comarques i les províncies. El govern s’articulava a través...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Constitucion 1812
  • Constitucion 1812
  • Constitución De 1812
  • Constitución De 1812
  • La Constitucion De 1812
  • Constitución 1812
  • Constitucion De 1812
  • CONSTITUCIÓN 1812

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS