Constructivisme i Ródchenko

Páginas: 6 (1352 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2014
Introducció

Alexander Rodchenko, va ser un dels fundadors del Constructivisme.
El constructivisme, va esser un moviment artístic i arquitectònic que va sorgir a Rússia el 1914 i es va ser més present després de la Revolució d’Octubre, també coneguda com a Revolució Bolchevic, segona fase de la Revolució Russa de 1917. La revolució va ser liderada per els bolchevics , sota la direcció deVladimir Lenin i va ser la primera revolució socialista del segle XX. La revolució va culminar amb la insurrecció militar-popular que va derivar al govern provisional, i va conduir a una guerra civil (1918-1920) i a la posterior creació de la Unió Soviètica el 1922.

L’any 1920 amb la restauració del soviet hi ha una fugida massiva d’artistes Tzaristes-Imperialistes, sobretot simbolistes,impressionistes, que eren els que estaven ocupant els càrrecs de poder dins de les acadèmies de l’art oficial. Tots aquests eren artistes que pintaven per l’aristocràcia, això crea un enorme buit en la cultura artística soviètica, que és ocupat per els artistes d’avantguarda que es van quedar. A partir d’aquest moment fins el 1922 hi ha una autentica revolució cultural a Rússia. Les bases del’ensenyament en aquell moment van ser portades a terme per el comissariat del poble per a l’educació, a càrreca del Ministeri de Cultura i Educació dirigit per Anatoli Lunacharski, que va suprimir l’antiga acadèmia de Belles Arts i la Escola Superior de Moscú de Pintura, Escultura i Arquitectura el 1918. Va decidir fusionar les belles arts i oficis i li va encarregar a Kandinsky que fes els nous plansd’estudi.
Aquest nou plantejament tan educatiu com cultural és el que coneixem com a constructivisme, primer moviment creat des de l’Estat. Creen un art rus, soviètic que representes la revolució que ells havien aixecat.

Tot i això el terme Construcion Art, fou utilitzat per primera vegada de manera despectiva per Kasimir Malevich , per descriure el treball d’Alexander Rodchenko, el 1917. Iconstructivisme apareix per primera vegada com un terme positiu en el Manifest Realista de Naum Gabo el 1920, text en el que s’expliquen les idees del constructivisme. Alhora Alexei Gan utilitza la paraula per donar títol al llibre Constructivisme, imprès el 1922, treball inspirat en l’abstracció geomètrica, deguda en gran part al Suprematisme de Malevich.

Dins el constructivisme apareixen molt aviattensions i diferents punts de mira cap a les idees que ha de representar, cosa que farà que els autors s’hagin de posicionar en una de les dues maneres d’entendre el constructivisme. Hi havia dos punts de vista, el de Kandisnky, que considerava que l’art havia d’estar separat de la política i de narrar esdeveniments socials, i que l’únic que mou l’art és el sentiment artístic, defensaven el conegutart per l’art.
En el bàndol oposat s’hi trobava Tatlin, que defensava un art al servei de l’estat, de caràcter utilitari que perseguís un propòsit social on l’artista subordines la seva individualitat al bé comú. Aquesta postura s’imposarà sobretot perquè té una molt bona acollida per gran part de la població analfabeta que no entenia que els artistes fessin un art deslligat de la realitat com elque defensava Kandinsky, un art lliure d’ideologia.

Rodchenko amb aquestes dues besants del constructivisme, inicia els seus estudis i activitat com a pintor, però al llarg de la seva vida, realitzarà fotografies, collages, cartells, petites escultures i pel•lícules. Però ens centrarem en la fotografia, ja que a més és en l’àmbit en el que és més recordat com a gran innovador i màximrepresentant de les avantguardes soviètica, en aquest cas del constructivisme.

Tot i això després d’una articulació política de Lenin que va permetre certa competència capitalista, on les companyes estatals havien de competir, això va fer que és produís un increment del disseny de cartells. On feien anuncis d’estil capitalista amb ideals revolucionaris que venien el comunisme com un producte del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Constructivism
  • Constructivisme
  • Constructivisme.
  • Constructivisme
  • Alexander rodchenko
  • Alexander Rodchenko
  • El Constructivisme
  • El constructivisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS