contexto renacimiento en valenciano

Páginas: 3 (565 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2014
CONTEXT. RENAIXEMENT I HUMANISME

El Renaixement va ser un període iniciat a Florència a principis del segle XV i que es va extendre per tota Itàlia i posteriorment per Europa. Al territoriespanyol va arribar al segle XVI. Va ser una època de grans canvis sociopolítics i culturals: es creen estats governats per monarquies autoritàries, grans descobriments geogràfics (descobriment d'Amèrica), aparició del protestantisme (per part d'Erasme de Rotterdam i Martí Luter) i la invenció de la impremta.

Durant aquest període, al territori espanyol van regnar els Àustries, aquest regnat esva caracteritzar per la contradicció entre la gran extensió de l'imperi i els desequilibris socials i econòmics interns. La Corona d'Aragó va perdre la sobirania política sota el regnat d'aquestadinastia. Tot això fa que la literatura culta catalana disminuïsca i quede eclipsada per la literatura castellana. Els factors que contribueixen a aquest fet són: la monarquia es castellanitza, és a dir,accedeix al tron la dinastia castellana dels Trastàmara; la Corona d'Aragó deixa de tenir una cort reial pròpia, això provoca que la noblesa valenciana es castellanitze i es reduïsca la literaturaculta en la nostra llengua; es produeix la Guerra de les Germanies a València i a Mallorca que enfronta les capes mitjanes urbanes i els labradors contra l'aristocràcia; el descobriment d'Amèrica fa queel comerç marítim es desplace de la Mediterrània a l'Atlàntic, cosa que repercuteix en la nostra economia; amb el regnat de Felip II la Inquisició realitza activitats repressives, aquest climadogmanitzant va tenir com a conseqüència l'expulsió dels moriscos, fet que va tenir greus conseqüències econòmiques i demogràfiques per al Regne de València.

Durant el Renaixement la burgesia urbanaadquereix més importància, fet que suposa una profunda transformació en l'època. La burgesia aporta una visió del món molt més realista. En aquest nou context sociològic es desenvolupa l'Humanisme....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Contexto De Renacimiento
  • Contexto Histórico Del Renacimiento
  • Contexto Historio Y Carcateristicas Del Renacimiento
  • Contexto Histórico Del Renacimiento
  • Contexto social del renacimiento a partir del análisis de El Lazarillo de Tornes.
  • Contexto espacial del renacimiento
  • contexto social y cultural del renacimiento
  • Renacimiento Contexto Social Y Cultural

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS