Correctors

Páginas: 2 (370 palabras) Publicado: 26 de abril de 2015


José Ramón Mena Ternero




Llengua, lliteratura, caràcter, tot vària com vària habitant de ponent respecte´l de llevant; el de la montanya respecte´l de la marina; el de la ciutat respecte´l delpoble.

Concretántnos al poble valenciá, no cap dubte de qu'és de li races qu´ab més vigor i originalitat s´han distinguit en tot temps. No som nosaltres els cridats á cantar ses glories. Plens estanels llibres de elogis escrits per propis i estranys. Permanents són ses empreses, inmortals els creacions del ingeni. Reconeguda és sa competència en els arts, don valor en la guerra i sa disposicioen els ciencies. Llengua´ls doná naturaleça tan dolsa amb l´italiana, tan greu com la castellana, tan polida com la francesa i tan filolosófica com l´alemanya. Justa és, puix, la restauració que s´haindicat.

No es preten repodruir aquesta o l´altra obra literària; no es encuadrinyen els argius i biblioteques per gust de reproduir escrits rars o desconeguts, te més profitosa i general misió.Restaurar-la, és restaurar la llengua materna, perfeccionar-la, introduir veus nóves, fentla harmoniosa, sintètica, polida, disposta a espresar dende el mes vulgar s'ho mes esforçat, dende la filosofia ilístoria, dende la poesia á els ciencies i als rondalles, per al fet que per mig d´ella es puga expressar el pensament valenciá ab originalitat i decor, ab sa nativa gràcia i donaire, fentla esturmentdialectic del geni i aptituts de la nostra raça.

La pretencio d'aquest renaixement és justa i oportuna. Tots els pobles que contenen ab una llengua proia, procuren restaurar-la, considerant qu'aixiels individus com els nacions, són més dignes, mes estimades, quant mostren caràcter propi tenen major policia a perpetuar per monuments etenrs al pasat, fent respectar i admirar el present, ipreparant obra digna á els generacions porvinents.

D'així de depren que el moviment llomosí, abraça totes els manifestacions de la vida; dende la llengua á'l art, i dende'l dret á els costums. Pera que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS