Corrupción

Páginas: 6 (1465 palabras) Publicado: 28 de enero de 2015



TRANSGRESSIÓ, DEMOCRÀCIA I CORRUPCIÓ










Andreu Boltà Comajuncosa
30/11/2014
4tB
Ética
ACTIVITAT 1
L'examen d'anglès
a) Lectura del cas
b) Formació de grups per treure'n denominacions comuns
c) Posada en comú i debat dels alumnes. Contesta les preguntes:
Suggeriments: Els grups han de fer una valoració raonada (si estan o no d'acord i per què) i han decontestar/comentar per escrit les següents qüestions/observacions:
1. Acció i intenció
En Joan es “troba” amb l’examen d’anglès i ho interpreta com una oportunitat, la Núria també ho interpreta així. Altres companys no. Davant d'una situació qualsevol, ¿podem distingir entre l'acció (el que jo faig) i la intenció (el que jo penso)?. Si volem ser coherents, creus que haurien de coincidir? ¿Fins a quinpunt les oportunitats es materialitzen perquè hi ha la intenció prèvia i inconscient d’aprofitar-se d’elles?
Jo crec que l’acció i la intenció són coses separades però la majoria de cops van juntes perquè si tu fas una acció, es perquè tenies la intenció de fer-la. Per ser coherents, sempre haurien de coincidir.
Les oportunitats s’acostumen a materialitzar perquè tens la intenció de fer-ho peròcom que són oportunitats i no et dóna temps de reflexionar sobre les seves conseqüències no te n’adones del mal que estàs causant. Jo penso que si en Joan tingues una diferent manera de pensar i les seves intencions siguessin millors, res d’això hagués passat perquè no es pot posar com excusa que “jo no en sabia les conseqüències” ja que la intenció és el que compta.

2. El cercle concèntricde la transgressió
En Joan no es limita a robar l’examen per ell, sinó que en fa negoci. Immediatament amplia el cercle de les conseqüències de la seva elecció: involucra altres individus. Fent-ho, sembla “legitimar” la seva acció: no es un robatori, és transgressió legítima (correcte) al sistema. ¿La càrrega moral d’un acte canvia si la realitzen molts individus i no un de sol? ¿Les iniciativessón més legítimes si les realitzen moltes persones o són col·lectives? Què contestaries a algú que justifiques els seus actes dient: “Tothom fa el mateix!”?
La càrrega moral d’un acte canvia si la realitzen molts individus i no un de sol ja que la teva consciència creu que no et poden culpar quan el delicte l’ha comés tanta gent.
No són més legitimes si les realitzen moltes persones perquèl’única diferència quan hi està involucrada molta gent és que el nombre de culpables augmenta.
Si algú em justifiques els seus actes dient-me que “tothom fa el mateix” jo li contestaria que tu no tens perquè continuar fent-ho ja que això és una cadena i algú haurà de començar a trencar-la.

3. Mirar cap a una altra banda
El Joan encarrega un centenar de còpies de l’examen. La noia de la botiga, laseva cosina, s’adona del que té entre mans, però no diu res...Fet l’examen final, el professor detecta que hi ha exàmens que tenen les mateixes errades. Però prefereix passar-les per alt. ¿Fins a quin punt la cultura de la transgressió té com a col·laboradors necessaris a aquells que escullen no reaccionar? Hem de tolerar les transgressions dels nostres companys? Què hem de fer?
La majoria decops quan es comet una transgressió és necessari que la gent que n’està al corrent calli i no reaccioni. En aquell mateix moment es converteixen en còmplices d’aquesta transgressió, ja que no l’han denunciada. No hem de tolerar les transgressions dels nostres companys perquè els hi estem fent mal, ja que si no els denunciem, aquests cada cop aniran fent transgressions més fortes perquè veuran que ésla via més ràpida i eficaç i algun dia els enxamparan i les conseqüències seran insalvables. Hem de denunciar-los o fer-los veure el delicte que estan cometen.

4. Les conseqüències
Un nou salt temporal ens situa al principi, quan en Joan cerca feina als anuncis dels diaris. Una sèrie de notícies negatives que tenen com a denominador comú l’escassa preparació d’algú o el frau en la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Corrupcion
  • corrupción
  • corrupcion
  • La Corrupcion
  • corrupcion
  • Corrupcion
  • la corrupción
  • La corrupcion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS