corts de cadis

Páginas: 2 (363 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2015
CONSTITUCIÓ POLÍTICA DE LA MONARQUIA ESPANYOLA:


Aquest text és una selecció d'articles de la Constitució de Cadis, el qual ens explica el primer intent d’unes corts espanyoles per tal d’acabaramb l’absolutisme i imposar una monarquia parlamentària.
La constitució és realitzada pels diputats de Cadis i va destinada al monarca i al poble. S'emmarca cronològicament en plena Guerra de laIndependència contra la invasió francesa i en el començament de la Revolució liberal burgesa a Espanya.
Va ser promulgada el 19 de març de 1812, dia de Sant Josep; per això se la coneix com "la Pepa".Amb aquesta constitució, es va aconseguir posar fi a l'Antic Règim, substituint-lo per un Estat Liberal.

Espanya es va convertir en una nació en la qual es reunien els espanyols de laPenínsula i d’ Amèrica (colònies Americanes). La sobirania nacional, que estava en contra del model absolutista, va ser representada per els diputats a les Corts.

En aquest text hi ha també unreconeixement als drets individuals, però, no reconeix la llibertat religiosa i estableix la religió catòlica com a l'única de la població espanyola.
El monarca ja no era el titular de la sobirania i el seupoder quedava limitat per la Constitució. Les Corts reconeixien a Ferran VII com a rei d'Espanya, però no com a un rei absolutista, sinó com a un rei constitucional.

La Constitució recull també ladivisió de poders: l'executiu, que correspon al rei ,el legislatiu, que correspon a les Corts, encara que el comparteix amb el rei, i el judicial, del qual se’n fan càrrec els tribunals.

Endefinitiva, amb la Constitució de 1812 va triomfar el liberalisme a Espanya, la qual es va dividir en províncies, també es va liquidar la societat estamental i es van introduir mesures de llibertateconòmica.


Aquest text m’ha fet veure que en aquella època el poder de l’església encara era molt important, tan a la societat com dins la política. Això queda reflectit en les primeres paraules de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LES CORTS DE CADIS
  • LES CORTS DE CADIS Cons12
  • Cadis
  • CADIS
  • Corts De Cadis
  • cadis
  • Corts
  • Corts y secciones de piezas mecanicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS