Cosmocaixa

Páginas: 5 (1154 palabras) Publicado: 1 de enero de 2013
10/12/2012
Marta Álvarez Iñíguez | 2n BATX A |
CTMA | COSMOCAIXA |

CTMA | COSMOCAIXA |

COSMOCAIXA (CTMA)
A) EL BOSC INUNDAT
explicar perque es un ecosistema, i escollir 2 especies vives d'animals terrestres, 2 especies vives d'animals aquatics i dos espècies de plantes.
Serà un ecosistema si és un conjunt d'espècies d'una àrea determinada que interactuen entre elles i amb el seuambient abiòtic; mitjançant processos com la depredació, el parasitisme, la competència i la simbiosi, i amb el seu ambient en desintegrar-se i tornar a ser part del cicle d'energia i de nutrients. Les espècies d’aquest ecosistema, incloent bacteris, fongs, plantes i animals depenen unes d'unes altres. Les relacions entre aquestes espècies i el seu mitjà, resulten el flux de matèria i energia del'ecosistema.
Com a espècies animals terrestres he escollit:
* Serpiente pitón albina que pertany a la família de Pythonidae

* Au sol Eurypyga helias

Com a espècies aquàtiques:
* Pez payaso de la familia de Pomacentridae

* Caballito de mar de la familia de Syngnathidae

B) MÓN GEOLÒGIC
Escollir tres panels rocossos diferents i explicar com s'han format i qué veieu.1. FALLES

Les roques de la part superior de l’escorça terrestre tenen un comportament rígid. Això vol dir que si están sotmeses a un esforç es trenquen quan es supera el límit superior de la seva elasticitat. Normalment, els blocs en què ha quedat dividida la roca es mouen uns respecte els altres i els estrats perden la seva continuïtat. La superficie de trencament s’anomena falla.
El tallde la fotografía presenta estrats afectats per nombroses falles, escepte els de la part superior que están fortament plegats. Les falles s’han format a partir de la rotura de la roca sotmesa a un esforç de distensió. Els sediments més superficials, amarats d’aigua, en lloc de trencar-se es van esllavisar.

2.DUNES

Aquesta roca esta formada per sorra endurida composta de fragments carbonatatsd’organismes marins. S’anomena calcarenita. És el popular marès de les Illes Balears, utilitzat per a la construcción. Prop de l’actual Palma, fa uns 40.000 anys, el vent acumulava la sorra formant dunes. Els grans es van compactar i unir entre ells gràcies al carbonat càlcic, que actua com un ciment. D’aquesta manera la sorra esdevé roca. Les làmines inclinades corresponen a la cara de sotavent, lacara amb més pendent de la duna on s’acumula la sorra. Cada paquet de làmines, que es tallen mútuament, correspon a una duna diferent.

3.VARVES

Els sediments enregistren els canvis climàtics I els cicles anuals. Aquesta roca es va formar fa 260 milions d’anys al fons d’un llac glacial. En aquella época el clima global del planeta era més fred. Al Brasil, que es trobava molt més al sud queara, hi havia glaceres. Cada parella de capes clares i fosques correspon normalment a un any i s’anomena varva glacial. Les capes fosques són un fang llimós amb matèria orgánica dipositat durant l’hivern, quan el llac estaba glaçat. Les capes clares són sorres que arribaven al llac arrosegades per les aigües de desgel durant la primavera-estiu.

C. MATÈRIA
Escollir tres experiències de físicadiferents, (ones,. gravetat....) i explicar el funcionament científic.
1.ONES LONGITUDINALS
(CADA PÈNDOL PASSA LA SEVA ENERGIA AL SEU VEÍ)
Aquest sistema de pèndols és un model (al detall i a gran escala) de la propagació d’una ona de so dins d’un sòlid. L’energia de la pertorbació inicial –el desplaçament del primer pèndol- es transmet d’un pèndol a un altre sense transport net de matèria.Quan el so es propaga per l’aire, la pertorbació inicial (la vibració d’una corda, per exemple) fa vibrar les molècules de l’aire, la qual cosa fa que l’energia es transmeti de molècula a molècula gràcies a les vibracions entorn les seves respectives posicions d’equilibri. Quan la vibració arriba a un timpà, el so se sent. El so és un cas d’ona longitudinal.

2.ONES TRANSVERSALS
El moviment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cosmocaixa Barcelona
  • cosmocaixa
  • Cosmocaixa
  • accesibilitat "Cosmocaixa"
  • Informe cosmocaixa
  • Experiments cosmocaixa.
  • SORTIDA COSMOCAIXA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS