Crida als soldats perquè lluitin per la 1a. República (1873)

Páginas: 3 (632 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2013
Base documental d'Història Contemporània de Catalunya.
Sexenni Revolucionari (1868-1874) - I República (1873-1874)
 
Crida als soldats perquè lluitin per la 1a. República (1873)
Font:.ARABIO-TORRE, Benito i altres: Soldados. Barcelona:Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.Fulls Volanters; 1855-1875; s/n. 1 p.
Comentari:
Els grups dirigents de la 1ª. República volien treureprotagonisme als generals monàrquics i frenar la importància dels militars dintre la vida política espanyola, en un moment que hi havia dues guerres per a fer front: la Tercera Guerra Carlista (1872-1876) i laGuerra de Cuba.
El 17 de Febrer de 1873 es varen suprimir les quintes i s´estableix l´exèrcit professional i pagat i es creen els "Voluntaris de la Llibertat".
Aquesta situació adquirícaracterístiques especials a Catalunya. La Diputació Provincial, dominada pels federalistes va ordenar l´entrega d´armes i el desarmament de les unitats pro-monàrquiques.
Comissions de diputats varen recòrrer elscuartels per animar les tropes i s´estengué la indisciplina entre els soldts excitats per la propaganda federlista, alfonsina i carlista.
El document és una crida a la disciplina dels soldats iaconseguir la derrota dels carlins.
Text:
DIPUTACION PROVINCIAL DE BARCELONA
Soldados :
Gentes sin conciencia que habrán vendido sus negros servicios al oro de los carlistas,han venido á sembrar entrevosotros, sugestiones criminales que vosotros no debeis ni podeis oir de ningun modo.
Os han dicho que podiais romper la disciplina: que podiais abandonar el servicio: que no debiais salir ácampaña á combatir á los vándalos que asolan nvestras comarcas.
Despreciad tales amaños, que si por un momento pudiesan halagaros, son inspirados en el ódio que profesan á la libertad y en el cruel despechoque les ha producido vuestra actitud francamente republicana.
La República, y las autoridades populares que la representan, sabrán cumplir con su deber. Ellas que supieron libraros de la injusta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Perquè?
  • Alienació Social i Iniciatives Socioeducatives Per Als Infants. Beck.
  • 1873
  • 1873
  • 1a
  • 1a
  • Perquè hi ha més consum de drogues dures als barris marginals que a les zones de classe alta?
  • 1A

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS