Crimi

Páginas: 5 (1164 palabras) Publicado: 21 de diciembre de 2012
-------------------------------------------------
Mòdul 2. La persona, la situació i el comportament antisocial
* -------------------------------------------------
Enunciats

1. Descriu el model relacionat amb el comportament antisocial proposat per Michael Rutter.

Segons el model multicausal del delicte, proposat per Michael Rutter, hi ha cinc factors, que combinats entre sien un subjecte, poden dur a terme un acte antisocial.

En primer lloc, l’oportunitat, quan un subjecte té accessible el seu objectiu, quan hi ha falta de vigilància, temps de supervisió i té mitjans accessibles per cometre l’acte antisocial.

En segon lloc, quan el subjecte es sent pressionat per una situació concreta, ja siguin urgències, necessitats, guerres etc.

En tercer lloc, lespropensions individuals que puguin induir al subjecte a cometre un acte antisocial, ja siguin els valors o actituds d’aquest, trets de personalitat, els factors externs com poden ser la família, l’escola, els iguals etc. I els factors interns, com per exemple els èxits educatius, les capacitats, el temperament etc.

En quart lloc, la provocació emocional que pugui patir el subjecte. Conflictesemocionals, trastorns psicològics crònics o transitoris etc., addiccions a les drogues o al alcohol etc.

I per últim, en cinquè lloc, l’avaluació del cost i benefici que pot tenir un acte antisocial, ja puguin ser les recompenses materials, la percepció individual de la gravetat de les sancions.

Així doncs, en resum, segons Michael Rutter, l’acció delictiva es produeix per la combinació puntualde aquest cinc gran tipus de factors anteriorment esmentats:

* Les propensions individuals.
* Els factors individuals.
* La pressió de la situació.
* La provocació emocional.
* L’avaluació de costos i beneficis.

2. Fes una petita valoració personal del model descrit al punt 1.

Tenint en compte la impossibilitat o la dificultat de descobrir les lleis generals queexpliquin l’activitat delictiva, considero que el Sr. Michael Rutter va fer un gran treball en la invenció del model multicausal de la conducta antisocial. Va valorar cinc factors, no només un, i això per la criminologia és molt important i valorable, ja que els criminòlegs sempre juguem amb més d’un factor.

Personalment estic d’acord amb Rutter, quan assenyala aquest cinc factors, ja que esconsideren importants els factors externs i interns de l’individu i considero important aquesta consideració ja que els factors ambientals, per exemple, d’un subjecte són igual o més importants que per exemple ho pugui ser el temperament d’aquest.

3. Descriu els factors referits per Andrew i Bonta (2006) i relaciona-ho amb el model bioecològic de Bronfenbrenner que vàrem treballar al mòdul 1.Els factors relacionats amb la conducta delictiva i antisocial proposats per Andrew i Bonta són els següents:

En primer lloc, els elements que componen la situació immediata, per exemple les temptacions, els estressos ambientals etc.

En segon lloc, els elements del subjecte, per exemple, la història personal, desenvolupament psicològic etc.

En tercer lloc, més factors personals compoden ser el patró de personalitat antisocial, el baix autocontrol etc.

En quart lloc, les cognicions favorables al delicte com poden ser les actituds, els valors, les creences, entre altres.

En cinquè lloc Andrew i Bonta va incloure els estats d’ànim alterat, com la ira, la depressió, l’ansietat etc.

En sisè lloc, els factors derivats de l’actuació a la xarxa social/familiar procriminal.I per últim, en setè lloc, les afectacions clíniques, la debilitat mental, trastorns mentals greus etc.

Aquest set factors proposats per Andrews i Bonta en poden relacionar i incloure fàcilment en el model bioecològic de Bronfenbrenner, el qual quedaria de la següent manera:

En primer lloc, el nivell individual que inclou els factors propis de tipus estructural, del desenvolupament, de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crimi
  • Crimi
  • Crimi
  • crimi
  • Crimi
  • crimi
  • la crimi
  • crimi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS