Crisi de l'antic règim

Páginas: 18 (4368 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2010
Tema 2: La crisi de l’Antic Règim. La formació de l’Estat liberal

La guerra del Francès

* La guerra (1808-1814)

* L’any 1804, Napoleó es converteix en emperador de França amb l’objectiu de dominar Europa i derrotar Gran Bretanya. Per aconseguir-ho, decideix ocupar Portugal, aliat dels anglesos.
* Mentrestant, a Espanya governa Carles IV, amb qui Napoleó signa el tractat deFontainebleau el 1807, per tal de que les tropes franceses puguin entrar a la Península per ocupar Portugal.
* L’ocupació francesa i la crisi econòmica de l’època provoquen un gran descontentament en la població espanyola i el príncep Ferran, fill del rei Carles IV, ho aprofita per organitzar el motí d’Aranjuez (17-18 de març de 1808) que provoca la destitució del primer ministre Godoy il’abdicació del rei.
* Aprofitant la situació d’inestabilitat, Napoleó aconsegueix que tant Carles IV com Ferran VII abdiquin en favor seu i nomena rei d’Espanya al seu germà, Josep I Bonaparte. Però per Espanya es va escampar un sentiment antifrancès que va provocar, el 2 de maig, un alçament popular. La revolta es va estendre provocant una guerra contra el rei francès.
* La guerra va dividirla població espanyola entre els partidaris de la monarquia de Josep I, els afrancesats, que a més tenien el suport de l’exèrcit francès, i els que recolzen a Ferran VII, que creen les juntes provincials per molts llocs d’Espanya i s’oposen a les autoritats franceses, i una Junta Suprema Central, que assumeix la sobirania en nom de Ferran VII.
* Durant la guerra, l’exèrcit francès no vaarribar a controlar mai tot el país, tot i que els resistents actuaven en guerrilles amb un exèrcit mal preparat. El 1812, l’oposició francesa compta amb l’ajuda de les tropes angleses, mentre Napoleó concentra els esforços militars al centre del continent europeu, on està sent derrotat per Rússia i Europa. Com a conseqüència, Josep I abandona Espanya i Ferran VII signa amb Napoleó el tractat de paude Valençay el 10 de desembre de 1813, amb el qual Ferran VII recupera el tron espanyol.

* Les Corts de Cadis

* La Junta Central creada per l’oposició francesa, van convocar el 1810 les Corts, que es van constituir a Cadis, on es va crear una assemblea en que la representació era individual i no estamental i els diputats representaven tres tendències polítiques: absolutistes, quevolien mantenir l’Antic Règim; reformistes, que eren partidaris que el rei tingués un poder important, i liberals, que volien la sobirania nacional i la formació d’un règim liberal.
* L’obra més important dels diputats va ser la redacció de la Constitució de 1812, que tot i que no es va arribar a aplicar mai, es considera la primera constitució contemporània de l’Estat espanyol, ja quedeclarava els principis de la sobirania nacional, llibertat individual, d’expressió i d’impremta, establia una monarquia liberal i parlamentària amb separació de poders, la igualtat entre tots els ciutadans davant la llei, la llibertat absoluta de producció agrícola i industrial i de comercialització... entre altres innovacions.
* Però la majoria de la població desconeixia el que deia la novaconstitució i acabada la guerra, van aclamar el rei i no es van mobilitzar per defensar la Constitució que defenia els seus drets.

El restabliment de l’absolutisme. L’emancipació de l’Amèrica hispana

* El govern absolut de Ferran VII (1814-1820)

* Al 1814, Ferran VII arriba a Espanya, on va ser molt esperat per la població, fins al punt de ser conegut com el Desitjat durant la guerra.* Hi havia el dubte de si el nou rei acceptaria la Constitució o restabliria l’absolutisme. Finalment, influenciat per una part ultraconservadora de l’exèrcit, la noblesa i l’Església i pel Manifest dels Perses, que criticava l’obra de les Corts de Cadis, Ferran VII no jura la Constitució, que anul·la el 4 de maig de 1812.
* S’inicia un període de sis anys (entre 1814-1820) en que es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La crisi de l'Antic Regim
  • La crisi de l’antic règim a espanya (xix)
  • Activitat programa de radio crisi de l'antic règim
  • La crisi de l'Antic Règim
  • La Crisi De L'Àntic Règim
  • Crisi de l'àntic regim
  • La Crisi De l'Antic Regim
  • L'Antic Regim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS