Crisi sistema restauració

Páginas: 2 (350 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2011
2. Comenta el text (ex. 2 pàg. 238):

a) Analitza com defineix el text els conceptes de nació i d’Estat i les relacions entre ambdós.
La nació és el conjunt innat i natural format per una llengua,uns pensament, un caràcter, una concepció jurídica i una cultura en comú. Una nació ho segueix sent encara que estigui sotmesa al poder d’una altra d’oficial.
En canvi, l’Estat, s’entén com unaorganització política artificial amb un poder suprem i recursos humans i econòmic suficient per mantenir la seva autoritat.
Però, realment, no hi ha tanta diferència entre ambdós conceptes, ja que unanació al que aspira és a tenir un Estat que dugui a terme la seva voluntat.

b) Quina estratègia política per al catalanisme de la Lliga defineix Prat en aquest text?
Catalunya demanava el dret al’autonomia política, però disposada a intervenir en la política espanyola per tal de modernitzar i descentralitzar l’Estat.
Però el rebuig massiu de la llei de jurisdiccions va fer néixer SolidaritatCatalana, una coalició electoral que aplegava totes les forces catalanes, llevat dels partits dinàstics.
A les eleccions del 1907, els partits de Solidaritat Catalana van decidir presentar unacandidatura conjunta i un programa comú, que defensava la derogació de la Llei de Jurisdiccions i la necessitat de dotar Catalunya d’òrgans d’autogovern. Es va obtenir un gran triomf a les eleccionsprovincials per a les diputacions, que es va repetir per a les generals.

c) Valora la figura i el paper de Prat de la Riba en la vida política catalana del primer terç de segle XX.
Prat de la Riba va sercapdavanter del catalanisme i nacionalisme català, així com un dels redactors de les bases de Manresa. Va arribar a ser líder de la Lliga Regionalista.
Així mateix va impulsar la Mancomunitat deCatalunya, la primera passa vers la recuperació de l’autogovern de Catalunya. Aquesta va dur a terme vàries accions com l’impuls de la Biblioteca de Catalunya, l’enfortiment de l’Escola Industrial de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Crisi Del Sistema De La Restauració
  • La Crisi Del Sistema De La Restauracio
  • Crisi De La Restauració Política
  • La crisi del sistema de la restauració (1898 – 1931)
  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • Tema 10. La crisi del sistema de la restauració 1989-1931
  • Era democràtic el sistema de la restauració?
  • Comentari textos, el sistema de la restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS