Crisis de l'Antic Règim

Páginas: 7 (1615 palabras) Publicado: 11 de abril de 2013
1. La crisis de l'Antic règim 1808 - 1833
El març de 1808 el príncep Ferran (fill i hereu del rei Carles IV) protagonitzà una revolta anomenada motí d'Aranjuez. Va obligar al seu pare a abandonar el càrrec i ell es va autoproclamà rei amb el nom de Ferran VII. Durant el seu regnat, l'Antic Règim espanyol va entrar en crisis.
2. -La guerra del Francès i la Constitució de 1812
Uns mesos abansdel motí d'Aranjuez Carles IV havia premés que les tropes franceses passessin pel territori espanyol per atacar a Portugal. Tot i que van derrotar a Portugal al novembre de 1807 el francesos van seguir establint-se a les ciutats més importants d'Espanya. Tot estava apunt perquè Napoleó s'annexionés Espanya
El motí d'Aranjuez va accelerar els plans de Napoleó. L'emperador francès va cridar a CarlesIV i Ferran VII a Boiana amb l'excusa d'arbitrar una solució entre ells, i un cop allà els va forçar a abdicar en favor seu. Napoleó va aprofitar i va nomenar rei d'Espanya al seu germà Josep Bonaparte. Aquest rei intentà suprimir l'Antic Règim amb l'ajut d'alguns espanyols d'ideologia liberal coneguts amb el malnom d'afrancesats. Amb aquests canvis van provocar gran revolta a bona part de lapoblació espanyola.
Amb aquests fets els espanyola ajudats amb les tropes angleses iniciaren la guerra del Francès. Els francesos es van haver d'enfrontar amb la guerrilla (població civil alçada amb armes), en aquesta guerra no feien presoners, sinó els soldats espanyola i francesos demostraven el seu salvatgisme i la crueltat. La batalla va acabar amb la derrota dels francesos i la fugida de JosepBonaparte i els seus partidaris al 1814.
Els espanyols que van lluitar contra els francesos es van autoanomenar patriotes. Al 1810 els patriotes van aconseguir reunir les Corts de la ciutat de Cadis (la qual no havia estat ocupada pels francesos). La majoria de les persones que van reunir tenien una ideologia liberal, i van aprofitar les Corts per enderrocar l'Antic Règim.
Els diputats liberalsvan redactar la Constitució de 1812 (aquest text va ser la primera constitució de la història de l'Estat espanyol)
3. -Entre el liberalisme i l'absolutisme
Acabada la guerra, Ferran VII es va negar a signar la Constitució i va empresonar a molts liberals, va fracassar així el primer intent de dur a terme la revolució liberal a Espanya.
Ferran va restablir l'absolutisme però al 1820 va haverd'acceptar l'èxit d'un pronunciamiento (acció armada d'un grup de militars contra el govern con tal de derrocar-lo) militar liberal i va atacar a Constitució de 1812, iniciant així un període conegut com el Trienni Liberal que va acabar al 1823
Les reformes liberals no van durar gaire, El 1823 la Santa Aliança (Tractat signat el 1815 pel qual les potències absolutistes (Àustria, Préssia, Rússia iFrança) es comprometeren a mantenir l'absolutisme a Europa i intervenir contra qualsevol revolució liberal) va envair Espanya i restituir Ferran VII com a rei absolut. El segon intent de dur a terme una revolució a Espanya tampoc va tenir èxit.
Entre 1808 i 1824 es van perdre les colònies americanes, les quals van esdevenir repúbliques independents. L'imperi colonial espanyol estava reduït aCuba, Puerto Rico i les Filipines.
Al 1829 va esclatar un greu conflicte successori, des de l'entrada dels Borbó a Espanya, la llei sàlica prohibia la successió femenina a la Corona. Ferran VII només tenia una filla, Isabel, per tal de que ella pogués regnar Ferran VII va anular aquesta llei. El seu germà Carles Maria Isidre, no va acceptar aquesta situació, i en morir Ferran VII va declarar laguerra a Isabel II
4. -La construcció de l'Estat liberal (1833-1874)
Durant el regnat d'Isabel II (1833-1868) es va abolir definitivament l'Antic Règim i s'inicià la construcció d'un Estat liberal basat en la separació de poders, la igualtat davant la llei i el sistema econòmic capitalista.
5. -Les guerres Carlines
L'establiment de l'Estat liberal es va dur a terme quan Espanya vivia una guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Antic Regim
  • L'Antic Regim
  • La Crisi De L'Antic Règim
  • L'Europa de l'Antic Règim
  • L'Europa A L'Antic Règim
  • La crisi de l'Antic Regim
  • La crisi de l’antic règim a espanya (xix)
  • L'antic règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS