Cristalització de Nitrat de Potassi i Carbonat de Calci

Páginas: 2 (343 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013
Cristal·lització
OBJECTIUS: Separar els components d’una mescla de nitrat de potassi i de carbonat de calci, i cristal·litzar el nitrat de potassi.
MATERIAL:
Dos vasos de precipitats
EmbutPaper de filtre
Vareta massissa
Suport, reixeta, nou i pinça
Placa elèctrica
PRODUCTES:
Mescla de CaCO3 i KNO3
Flascó amb aigua destil·lada
PROCEDIMENT:
Es parteix d’uns 6 grams demescla, que es posen en un vas de precipitats i s’hi afegeixen 50cm3 d’aigua destil·lada. S’escalfa fins uns 60 – 70ºC mentre es remena.
Es filtra en calent , i el resultat ha de ser clar itransparent. Obtenim, per una part, carbonat de calci enganxat al paper de filtre i, per l’altra, nitrat de potassi dissolt en aigua:

Seguidament es concentra el líquid filtrat fins a reduir el seuvolum a la meitat. Això s’aconsegueix escalfant-lo.
Es deixa refredar la dissolució fins que apareixen cristalls uns dies. El resultat final són aquests cristalls:
CONCLUSIONS:
La mescla departida és blanca, i es sedimenta al fons del vas de precipitats ja que no és soluble. En escalfar, només un dels components queda sedimentat al fons. Això significa que l’altre component éssoluble en aigua calenta. Per això hem d’escalfar la mescla i filtrar en calent. L’element que es dissol en l’aigua en calent és el nitrat de potassi, i en canvi el que s’elimina al filtrar és elcarbonat de calci.
Quan diem que es concentra una solució ens referim al fet que hi hagi més molècules per cada cm3 que no pas abans de concentrar.
Aquesta sal dissolta es cristal·litza en elmoment que l’aigua s’evapora, ja que aquesta té un punt d’ebullició molt alt, construint estructures rectangulars allargades, ja que és la manera com estan disposats els àtoms del nitrat de potassiquan no està dissolt en aigua.
Parlem d’una solució saturada quan hi ha més quantitat del material que volem dissoldre en una quantitat determinada de dissolvent i a una temperatura determinada....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Carbonato de calcio
  • Carbonato De Calcio
  • carbonato de calcio
  • Carbonato de calcio
  • Calcio y carbonatos
  • Carbonato de calcio
  • Carbonato de calcio
  • Carbonato de calcio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS