Cromwell

Páginas: 2 (421 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2015
Escola Ntra. Sra. de Montserrat
Curs: 2015-2016
Ciències Socials, geografia i història

OLIVER CROMWELL

Oliver Cromwell, va ser un polític i militar anglès del segle XVII, nascut a Huntingdon el27 d’abril de 1599, amb educació protestant, puritana i anticatòlica. Va morir a Londres el 3 de desembre de 1658.
Va destacar per instal·lar la Commonwealth o República a Anglaterra (amb la qual esva eliminar la llarga monarquia del rei Carles I, la Cámara de les Lores i va posar en el poder legislatiu a persones de la seva confiança) Entre els anys 1649 i 1660 la Commonwealth of England vagovernar Anglaterra, Gal·les i més tard Escòcia i Irlanda.
El govern instaurant entre 1653 i 1659 se’l va anomenar “El Protectorat” i va ser dirigit només per Oliver Cromwell. En 1653 dissolt la cambradels Comuns i s’atorga a si mateix el títol de Lord Protector.
En 1628 inicià la seva carrera política sent elegit membre de la Cámara dels Comuns; a l’any següent Carles I ordenà la dissolució dela Cámara per governar sense el parlament (1629 al 1640), imposant un govern absolutista i augmentant la desigualtat entre l’aristocràcia i la naixent burgesia a causa dels constants privilegis per al’aristocràcia.
En 1640, com membre del parlament, Cromwell assumeix la representació de Cambridge. Va destacar per la defensa del puritanisme i per l’oposició a l’església anglesa. Carles I va tornar adissoldre el Parlament, i això, va provocar una guerra civil que enfronta als Realistes (formada per Aristòcrates, l’església anglicana, i algú sector de la burgesia) amb els partidaris del Parlament(petits propietaris agrícoles, el poble, burgesia i els puritans).
Per a aquest enfrontament, Cromwell, organitza un exèrcit revolucionari, el New Model Army, amb el qui guanya a les tropesrealistes en Marston Moore (1644) i Naseby (1645).
Carles I va ser capturat i executat el 1649.
Durant el seu govern, Cromwell, va reorganitzar hisenda pública, va fomentar el comerç lliure, va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cromwell
  • Cromwell
  • Cromwell
  • Cromwell
  • Prefacio de Cromwell
  • oliver cromwell
  • oliver cromwell
  • oliver cromwell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS