cronica ramon muntaner

Páginas: 3 (667 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2013
LES QUATRE GRANS CRÒNIQUES
La Crònica de Ramon Muntaner, escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328, és la més llarga de les Quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaumeel Conqueridor (1207) fins a la coronació d'Alfons el Benigne (1328).
L'autor
Ramon Muntaner va néixer a Peralada l'any 1265. Era fill d'una família notable que hostatjà Jaume I el Conqueridor (el1274 Jaume I se'n va al Concili de Lió i passa per Peralada) i Alfons X el Savi de Castella. Aquest fet, que es produí quan tenia nou anys, fou un dels records més preats i l'esmenta amb emoció a laCrònica. De la mateixa manera que en la tradició novel·lesca europea (per exemple Chrétien de Troyes) se'ns exposa com la visió d'un gran heroi a ulls d'un infant és capaç de canviar el rumb de la sevavida, Muntaner ens diu que la visió de Jaume I quan era petit el portà a consagrar-se com a escriptor i a explicar tot el que havia vist.
El 1285 Peralada fou destruïda pels almogàvers durant lacroada contra la Corona d'Aragó i va haver d'emigrar. Quan tenia vint anys Ramon Muntaner prengué part en la conquesta de Menorca; després participà en la lluita contra els francesos a la guerra deSicília, el 1300 en el setge de Messina, al costat de Roger de Flor i com a administrador de la seva companyia. L'estiu de 1302 inicia sota les ordres d'aquest cabdill l'expedició a Orient . El 1307 deixala companyia, i el 1311 es casa.
El 1315 ha de fer un viatge entre Sicília i el Rosselló, ja que li és encarregada una missió delicada: la de transportar de Catània a Perpinyà un nadó orfe, el futurJaume III de Mallorca, per tal de lliurar-lo als seus avis. D'ençà d'això es retira i madura durant deu anys les seves memòries, fins que tingué un "somni" revelador que l'impulsà, el 1325, alsseixanta anys, a València, a començar a redactar la Crònica, que acabà tres anys després. Muntaner morirà a Eivissa el 1336.
L'obra
Muntaner tingué una relació personal amb tots els reis de la Casa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Análisis De La Crónica “Relación Acerca De Las Antigüedades De Los Indios”, Escrita Por Fray Ramón...
  • ramon
  • Ramon
  • Ramona
  • la ramona
  • ramon
  • ramon
  • Ramona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS