Cronologia historia espanya

Páginas: 106 (26396 palabras) Publicado: 30 de abril de 2015
TEMA 1. LA RESTAURACIÓ (1875 – 1931)

1. LA RESTAURACIÓ (1875 – 1898)

1.1. Els orígens del règim de la Restauració
El fracàs de la I República i l’esclat de la 3ª Guerra Carlina van crear un estat d’opinió favorable al retorn de la monarquia. L’artífex de la Restauració borbònica va ser Antonio Cánovas del Castillo, que va aconseguir l’abdicació d’Isabel II i va potenciar la imatge del seu fillAlfons com a rei constitucional i com a soldat per guanyar-se l’exèrcit que fins aleshores havia tingut massa protagonisme en la vida política espanyola.
El projecte de Cànovas es basava en un canvi pacífic de règim amb el suport del Gral. Serrano i la convocatòria d’unes Corts constituents elegides per sufragi universal que instauressin de nou la monarquia i el rei Alfons XII.
Però elpronunciament del Gral. Martínez Campos a Sagunt, el desembre de 1874, va precipitar els fets i Alfons XII va ser proclamat rei. El govern del Gral. Serrano va dimitir i es constituí un govern presidit per Cànovas del Castillo.
El primer objectiu del nou govern era acabar amb els conflictes armats per estabilitzar la situació i consolidar el nou règim: la 3ª Guerra Carlina es va resoldre tant per la viamilitar com per la via conciliadora i la seva fi va tenir com a conseqüència la reforma del sistema foral; la Guerra de la Independència a Cuba es va resoldre temporalment amb la Pau de Zanjón (1878) que atorgava l’aministia als rebels i es comprometia a atorgar drets polítics als habitanta de l’illa.

1.2. Les bases del sistema canovista
La nova monarquia no es podia fonamentar en la constitucióde 1845 sinó que calia redactar-ne una que recollís alguns dels principis que s’havien reconegut durant el Sexenni Democràtic i així donar a la monarquia un major suport social.
El nou sistema polític es basava en el model britànic en el qual la monarquia era respectada per totes les forces polítiques i havia una alternança en el govern de dos partits a través de la celebració d’eleccions.
a. Labase social del règim van ser els terratinents i la burgesia catalana i basca que veien la monarquia com una garantia d’ordre i estabilitat.
b. La Constitució de 1876 consagrà el sistema polític de la Restauració. Els seus plantejaments eren prou ambigus com perquè qualsevol partit governés sense modificar-la i això va donar estabilitat al sistema. Va estar vigent fins 1923. Establia la sobiraniacompartida amb àmplies atribucions al rei; la separació de poders; Corts bicamerals; reconeixement de drets i llibertats; no concretava la forma de sufragi ( Lleis electorals 1878: Sufragi censatari, 1890 sufragi universal); confesionalitat de l’Estat però es tolerava els altres cultes...
c. El bipartidisme era l’altra de les bases del sistema. Els dos partits tenien en comú el seu suportincondicional a la monarquia, eren els partits dinàstics.
El partit conservador estava liderat per Cánovas del Castillo. Aplegava a antics moderats, unionistes i sectors del progressisme. La seva base social la constituïen la burgesia, els terratinents i la jerarquia eclesiàstica.
El partit liberal-fusionista estava encapçalat per Práxedes Mateo Sagasta i recollia sectors progressistes, demòcrates irepublicans i la seva base social la formaven classes mitjanes i mitjanes altes.
d. El torn pacífic era un element clau en el bon funcionament del sistema. Els conservadors van controlar el govern fins el 1881, però Cànovas sabia que l’estabilitat del sistema requeria la col·laboració dels liberals i que calia integrar-los a través d’un mecanisme d’alternaça pacífica o torn de partits, per evitar quel’oposició hagués de recórrer al cop d’estat o la revolució per arribar al govern.
El 1881 el liberals van arribar per primer cop al govern. La mort d’Alfons XII, el 1885, va provocar una crisi política que conservadors i liberals van superar amb el Pacte de El Pardo que instaurava la regència de Mª Cristina d’Habsburg, i confirmava l’alternança pacífica d’ambdós partits en el govern.

1.3....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cronologia grip a espanya
  • Historia Espanya
  • Història De Espanya
  • cronología de la historia
  • HISTORIA Y CRONOLOGIA
  • Cronologia de historia
  • historia economica de la espanya contemporanea
  • HISTORIA DE WATERPOLO A ESPANYA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS