cssaca

Páginas: 5 (1100 palabras) Publicado: 8 de enero de 2015
ANÀLISI: TRES DE MAYO(GOYA)
Fet per: Víctor Pascual, Víctor Sánchez i Óscar Pascual


Anàlisi general:
Nom: “Tres de Mayo”
Autor: Francisco de Goya
Any: 1614
Dimensions: 268 cm × 347 centímetres.
Localització actual: Museo del Prado, Madrid.

GOYA


Goya és una de les figures més importants de la pintura universal de tots els temps. Va ser l'artista, pintor i gravador, mésdestacat de finals del segle XVIII i principis del segle XIX a Espanya.

Goya va tractar de tot el relacionat amb pintura: murals, gravats, cavallet de pintura, dibuixos i retrats. Per tant, era l'artista més notable del seu país i d'Europa.
Francisco de Goya y Lucientes va ser un dels primers artistes que volien crear obres per a la gent corrent i no per l'església i l'estat. Seus gravats en labogeria de l'home i la crueltat de la guerra es va fer famoses internacionalment.
L'art de Goya va íntimament lligada a la esdeveniments dramàtics que es refereixen a la seua nativa Espanya durant la seva vida. Goya tenia 68 anys i el títol principal pintor de la cort del rei quan creà el tres de maig de 1808.











CONTEXT HISTÒRIC

Aquest cuadre està basat en ``la guerra delfrancès´´. Va ser un conflicte entre l’imperi francés i Espanya. Es va iniciar a l’any 1808 i va finalitzar al 1814.
Els inicis de la Guerra de la Independència o Guerra del Francès cal situar-los en els acords del Tractat de Fontainebleau de 1807, segons els quals Espanya i França es repartien Portugal. Aquest fet va justificar l’entrada de les forces napoleòniques a la Península, però en realitataquest moviment militar no era més que un pretext: l’Imperi Napoleònic el que realment volia era la incorporació de la monarquia espanyola, tal com estava fent arreu d’Europa, per tal de controlar el país i les colònies americanes.
Les primeres forces franceses van entrar a Catalunya el 9 de febrer de 1808. I amb la seva entrada va iniciar-se la resistència. Inicialment, aquesta resistència vaorganitzar-se d’una manera més o menys eficaç, fins al punt que les tropes patriòtiques van aturar els francesos (1808-1809) i Napoleó va veure’s obligat a intervenir personalment. Com a resultat, va entrar a Catalunya un nou cos de l’exèrcit francès i va iniciar-se el setge de la ciutat de Girona (maig a desembre de 1809). Amb la caiguda de Girona va començar l’autèntica conquesta de Catalunya,esglaonada per les preses de Lleida (1810), Tortosa (1811) i Tarragona (1811). Paral·lelament al domini territorial napoleònic, la guerrilla i la resistència patriòtica van començar a prendre importància, actuant sovint de forma conjunta amb l’exèrcit regular espanyol i anglès.
A finals de 1811 es pot considerar acabada l’ocupació francesa. A partir d’aquest moment, malgrat que des de 1812 laconjuntura bèl·lica europea evolucionaria desfavorablement pels interessos de Napoleó, i fins els darrers mesos d’ocupació del Principat, cap a 1814, el domini francès sobre Catalunya va ser força intens. Tanmateix, l’activitat resistent de la guerrilla va continuar la seva acció, arribant a controlar alguns territoris. D’aquesta manera, Catalunya va ser la zona d’Espanya que més temps va restar sota elcontrol dels ocupants francesos. Fins al punt que el general Hebert va mantenir-se a Barcelona fins després de la caiguda de Napoleó i la capital catalana no seria alliberada fins el 28 de maig de 1814.

ANÀLISI ICONOGRÀFIC
La manera de compondre l'escena determina les característiques dels dos grups protagonistes : d'una banda els executats , atemorits i desesperats. A l’imatge es pot veureque cada un té un rostre i una postura diferent, segons sigui la seva actitud davant la mort : hi ha el que es tapa la cara perquè no pot suportar o el que obre els seus braços en creu oferint el seu pit a les bales . Aquest personatge , en concret , és un element terriblement dramàtic , ja que mira directament als soldats i la seva camisa blanca atreu el focus de llum que se situa al seu costat ,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS