CTMA APUNTES

Páginas: 5 (1187 palabras) Publicado: 26 de enero de 2015
U6| Variabilitat dels éssers vius

1| Bases de l'herència.
Gregor J. Mendel va realitzar un conjunt d'experiments que van permetre establir els mecanismes mitjançant els quals els trets dels individus es transmeten la descendència.
Els experiments es van basar en l'entrecreuament de plantes. Va analitzar detalladament set característiques de la llavor i la planta del pèsol.
Analitzant elresultats obtinguts va observar unes proporcions matemàtiques precises i repetibles que indicaven com s'heretava cadascun dels caràcters.
|Els treballs de Mendel van derivar en tres lleis
Les lleis de Mendel son un conjunt de regles que defineixen els mecanismes mitjançant els quals les característiques dels progenitors es transmeten.
Primera llei: Llei de la uniformitat
Els hibrids de laprimera generació filial son tots iguals.
Tots els descendents d'un entrecreuament entre dos homozigots o races pures per un caràcter determinat son iguals. La descendència obtinguda presenta el caràcter d'un dels progenitors.
Segona llei: Independència dels al·lels.
Els membres d'un mateix parell d'al·lels són independents.
En un encreuamentde dos individus heterozigots de la primera generaciófilial(F1) es tornen a manifestar caràcters de la generació paterna que havien quedat enmascaratsen la F1.


Tercera llei: Independència dels caràcters.
Els membres de diferents parells d'al·lels son independents i es transmeten lliurement.
Mendel va estudiar la transmissió de dos caràcters al mateix temps i va observar que en la primera generació( F1) s'obteniauna desencendia uniforme. I,encanvi, en la segona generació(F2) obtenia totes les combinavcions possibles.
2|Historia de l'evolució.
|Evolució
Concepte d'especie: Conjunt d'individus que es reprodueixen entre si i poden donar descendencia fertil, han de ser essers vius, ha de ser una reproducció sexual, no implica canvis. Per donar-se evolució es molt important la variabilitat.
Les primeres idees referents als essers viusfeien referencia al creacionisme o el fixisime.
El fixisme pensava que la diversitat d'especies no era variable i que hi havia un nombre fix. D'altra banda, el creacionisme suposava que aquestes especies eren inmutables des del moment de la seva creació.
|Evolució biològica
Procés de transformació d'unes especies en d'altres.
· Cuvier --> Catastrofisme. Els éssers vius desapareixen com aconseqüencia d'alguna catastrofe.
·Lamarck:
- Les especies no son imutables sino que poden canviar i donar lloc a noves especies--> La tendencia evolutiva es a crear mes complexitat.
- La funció crea l'organ.
- Les qualitats adquirides per l'individu es transmeten.
- Darwinisme
- El darwinisme comparteix amb el lamarckisme la creença en el caràcter hereditari dels canvis que pateixen els esserisvius, pero difereixen en les causes que els produeixen.
Les dades que Darwin va recollir en les illes Galápagos el van permetre establir les bases per la formulació de la teoria de l'evolució, segons la qual les condicions del medi afavoreixen o dificulten la supervivencia de diferents organismes i els seleccionen mitjançant el procés de selecció natural.
El procés de selecció natural segons Darwines resmueix en:
- En les poblacions hi ha individus amb caracteristiques diferents. Alguns s'adapten millor que els altres, aixo els dona mes probabilitats de supervivencia.
- Les especies no es van crear separadament, sinó que tenen un origen comú, de manera que unes es van formar a partir de les existents previament.
- Els canvis que apareixen en els individus no son deguts a l'esforç de lesespecies, sinó a les capacitats de determinats individus que les integren. Aquesta superviviencia dels mes aptes és el que Darwin va anomenar selecció natural.
| La teoria sintètica o neodarwinisme.
El neodarwinisme va ser postulada per Theodosius Dabzhansky el 1940. En aquesta teoria s'integren les caracteristiques genetiques dels individus i els principis de variació, herencia i selecció....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ctma
  • CTMA
  • CTMA
  • Ctma
  • CTMA
  • Ctma
  • CTMA
  • Ctma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS