Cuatro Gatos

Páginas: 10 (2368 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2012
CUATRO GATOS (MEMORIAS 1939-1942)


RAQUEL DOÑATE CALPE


Aquest llibre pertany a la literatura memorialística. El memorialisme, l’autobiografia i les novel·les de formació constitueixen el que s‘anomena gènere autobiogràfic. Aquest gènere té unes característiques pròpies que el singularitzen i el distancien d’altres manifestacions narratives, trets que tot seguitesbossem.
Allò més característic dels llibres de memòries és que estan escrits en l’època de maduresa i parlen en primera persona de les experiències viscudes amb una perspectiva retrospectiva, perquè la vida pròpia s’integra dins del relat. Pel que fa a la finalitat de l’escriptura, pretenen entendre millor el sentit de la vida, per a la qual cosa la veritat es recolza en la base del record.L’actitud de l’autor parteix del patiment, d’un espai de soledat, perquè se sent abandonat per un col·lectiu al qual creu pertànyer. Finalment, a partir de l’assumpció del dolor i de l’isolament, l’escriptor aspira a una certa recuperació de la normalitat. A Cuatro Gatos trobem la convergència d’una desesperació i d’una esperança: la desesperança del que és i l’esperança en la llibertat.

VICENTMARCO MIRANDA:PERIODISTA I POLÍTIC
La vida de Vicent Marco Miranda (Castelló de la Plana, 1880- València, 1946) transcorre entre la política i el periodisme, facetes que s’enllacen al llarg de la seua vida. L’orientació política de Vicent es plasma des del 1905 a les pàgines d’El Pueblo, fundat per Blasco Ibáñez, on es mostra com un periodista republicà agressiu políticament. Prompte se’lnomena redactor en cap d’aquest diari. Pel que fa a la política, refunda la Joventut Republicana i, fins l’arribada de la Dictadura de Primo de Rivera, és regidor i cap de la minoria republicana a l'Ajuntament de València. Durant la dictadura primoriverista la seua situació canvia radicalment: pateix persecucions, la presó i la pèrdua del modest patrimoni que posseïa.
En proclamar-se la IIRepública la seua vida dóna un tomb. És escollit alcalde de València, però al poc de temps es trasllada a Còrdova perquè és nomenat governador d’aquesta ciutat, dominada aleshores pels cacics. A les eleccions de 1933, és escollit diputat del Partit d’Unió Republicana Autonomista (PURA), que formava part de la CEDA. Tanmateix, disconforme amb el gir dretà que dóna el seu partit, el 1934 funda EsquerraValenciana. Aquest partit es presentà dins la candidatura del Front Popular a les eleccions de 1936 i així torna a ser diputat. D’acord amb els companys de partit, s’adhereix a Esquerra Republicana de Catalunya i completa així l’evolució cap al valencianisme polític. Assistim al naixement d’Esquerra Valenciana, amb un valencianisme ben definit i reforçat per gent com Vicent Alfaro o Gaietà Huguet.Durant la guerra civil espanyola, Marco Miranda no abandona el seu ideari ni la seua terra, ja que la lleialtat l’obliga a romandre-hi, mentre espera instruccions del seu Govern. En entrar les tropes franquistes a València, s’amaga a València primer i després a Borriana. La lectura i l’escriptura són les tasques que ocupen la seua vigília, a causa de la reclusió forçosa en què es troba. Esveu obligat a persistir en les tasques de creació literària i és així com escriu les Memorias i el llibre que us presentem, Cuatro Gatos.
Al final del llibre, l’autor es refereix a ell mateix com a escriptor amb aquestes paraules: “La victoria del alzamiento militar apartó a cada cual del sitio que les corresponde ocupar, y así como sacó a Franco del cuartel para convertirlo en regidor depueblos, hizo de mi un literato. Dos errores históricos, sin duda. El mío, espero, sin graves consecuencias.”. Després de passar per dotze amagatalls i d’una última estada a Borriana quan tenia 72 anys, torna a València on mor el 1946. Fèlix Marco, el fill menut, conta a la nota prèvia del llibre com mentre circulava el fèretre en un furgó per la Gran Via s’hi adherí gent des de tots els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los Cuatro Cuatros
  • gat gat gat
  • Cuatro
  • el cuatro
  • El Cuatro
  • El cuatro
  • El Cuatro
  • el cuatro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS