Cul de sac

Páginas: 10 (2349 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2012
Cul de sac








Raimon Recoder Fernández
Llengua catalana
2n d’ ESO B
Cristina López

Índex
pàg.

Argument 3

Vocabulari 5

Personatges 9

Opinió personal 13





Argument
En Joan i la Júlia són els pares d’en Ramon. En Joan treballa en un colmado i la mare és cuinera d’una escola molt luxosa de Barcelona, on hi estudiava enRamon. En Ramon era un noi de setze anys el qual, no li agradava estudiar i era un gandul.

En Ramon arribava molt tard a casa i, a sobre, begut. Això, s’estava convertint en un problema, ja que anava cada vegada pitjor. Els seus amics eren de molts diners i ell no estava a l’altura. Com que era una mica curt de gambals un dia va prendre un decisió que canviaria la seva vida.

Un dia es vatrobar a un vell amic anomenat Quim. Aquest, en veure els seus problemes econòmics li va proposar un tracte: consistia en fer de camell. Era una feina fàcil i de diner ràpid. En Ramon va acceptar, però no massa convençut. A partir d’aleshores els seus companys, especialment la Berta, el notaven una mica canviat: feia mala cara i bevia i fumava massa. Llavors es van començar a preocupar per ell. Noeren els únics, els seus pares també patien per en Ramon.

Per concretar els tractes de la nova “feina” d’en Ramon, en Quim i ell van convocar una reunió amb els caps dels camells del districte: en Lolo i en Catxes. Tot semblava anar bé quan, de sobte, la policia els va enganxar “in fraganti” i es va iniciar una accidentada persecució: en Lolo va ser ferit de bala, però va aconseguir escapar. EnCatxes va ser atrapat i els demés van fugir amb en Lolo als braços. Llavors es van col·locar a dins del pis d’una traficant, a Macarena. En Lolo ja la coneixia i per això ella es va preocupar. Van ser llestos i van iniciar un pla: en Ramon aconseguiria diners venent droga, en Quim avisaria un curandero mentre la Macarena es quedaria cuidant al Lolo.



En Ramon comença a vendre droga a lesescoles. Ell sap que el negoci rutllarà perfectament sense cap entrebanc. Quan els diners ja eren seus va tornar a casa la Macarena. Llavors va arribar el curandero. Aquest va dir que, malauradament, el Lolo s’havia d’intervenir, la seva vida corria perill. En aquell moment en Ramon va saber que en Catxes havia pogut escapar perquè estava en el pis. Llavors tothom va marxar, només es va quedar laMacarena i en Ramon. Van començar a fumar canuts i a beure. En Ramon anava ebri, i després d’estar parlant amb la Macarena va sortir amb la moto. La velocitat anava augmentant fins que es va produir el fatal desenllaç.

El professor va donar una mala notícia als companys de classe. En Ramon havia tingut un accident de moto i, per mala sort havia entrat en coma, estava entre la vida i la mort. Elsseus amics estaven tristos i la Berta es va posar a plorar, només li quedava l’ esperança que el noi que li agradava també anava per ella.



















Vocabulari
Tustar, pàg. 10 “Fins i tot de tres a cinc de la tarda, quan la reixa de ferro era tancada, les clientes podien tustar al vidre.”
Significat trucar-hi picant amb els nusos dels dits.

Primmirada, pàg. 12“...no eren les millors per atendre una clientela diguem-ne primmirada.”
Significat: que és molt delicat en el tracte i en el capteniment.

Lleixes (lleixa), pàg. 12 “...i sobretot lleixes, moltes lleixes a les parets del local; i a les lleixes, productes de tota mena: arròs, pasta, galets , paper higiènic, lleixiu, sucs de fruites, vi...”
Significat: relleix o prestatge fet d'obra i adossat a unaparet, a la campana d'una llar, etc

Vetllava (vetllar), pàg.13 “Simplement vetllava pels seus interessos.”
Significat: tenir cura de la seguretat, la conservació, etc, d'algú o d'alguna cosa.

Corcoll, pàg. 14 “Els primers temps en Joan anava sempre de corcoll desxifrant les comandes.
Significat: decaure (algú o alguna cosa), esfondrar-se.

Atrafegada, pàg. 15 “Sempre anava atrafegada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajo de lectura Cul de Sac
  • SACAS
  • Sacar
  • sacandome la eso
  • EL SACO
  • Sacar
  • saco
  • saca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS