Curial e Güelfa

Páginas: 4 (903 palabras) Publicado: 4 de enero de 2014
CURIAL E GÜELFA

Curial e Güelfa és una de les obres més importants del gènere de la novel·la cavalleresca en català i és anònima, escrita probablement entre 1435 i 1456 i conservada en l’únicmanuscrit del segle XV a la Biblioteca Nacional de Madrid. L’any 1901, el prestigiós historiador de la literatura Antoni Rubió i Lluch, va editar l’obra per primera vegada i li va posar el títol deCurial e Güelfa. Posteriorment, va ser editada per Ramon Aramon, Ramon Miquel i Alfons Par.
S’ha deduït, que l’autor havia de ser valencià i que probablement hauria format part de la cort del rei Alfons Vel Magnànim, cosa que hauria fet possible que l’obra es redactés a la ciutat de Nàpols. D’altra banda, hi ha agut algunes veus, que han volgut afirmar que l’autor era Manuel Milà i Fontanals, eldescobridor del manuscrit.
Curial e Güelfa és una història d'amor i d'armes, que s’allunya notablement dels libres de cavalleria de l’Edat Mitjana i que narra les aventures d’armes i els infortunis deCurial, fins que aconsegueix el reconeixement, la fama i l'honor que pertoquen a un cavaller. Aquesta trama amorosa, és determinada per la gelosia de Güelfa. Si Curial esdevé cavaller és perquè Güelfal'ajuda econòmicament. Es pot apreciar per tant, que es desenvolupa a partir de dos eixos temàtics: la història d’amor de Curial i Güelfa i el procés de formació cavalleresca de Curial.
Aquestanovel·la està dividida en tres llibres:
El primer llibre narra com Curial, nascut d’una família pobra, decideix anar a fer de patge a la cort del marquès de Montferrat després de la mort del seu pare.Allà coneix a Güelfa, una jove viuda de 15 anys, amb qui es pren com amant. Després de ser descoberta, Curial ha de marxar ja que no es de la mateixa categoria social que ella. Curial va a Àustria, onintervé en un combat judiciari per alliberar una noble dama d'una falsa acusació d'adulteri. Com a vencedor, se li ofereix casar-se amb Laquesis, la germana de la dama. Curial nega la petició per ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Curial E Güelfa
  • La Güelfa s'enamora de Curial
  • Resumen Curial e Guelfa
  • Curial e güelfa
  • Curial i Güelfa
  • curial i guelfa
  • Influencia virgiliana en curial i güelfa
  • Guelfos Y Gibelino

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS