curial i guelfa

Páginas: 14 (3438 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2014
1. Estructura i argument
1.1. Estructura
El llibre està dividit en tres parts ben diferenciades, i cadascuna d’aquestes parts està dividida a la vegada en diversos capítols que envolten la història del personatge principal, com a totes les novel,les cavalleresques. Les tres parts s’anomenen Llibre Primer, Llibre Segon i Llibre Tercer, i tenen 47, 147 i 107 capítols respectivament. El LlibrePrimer tracta de tots els aspectes relacionats amb el creixement social de Curial durant la seva adolescència, gràcies a l’ajut de Güelfa i l’amor que té per ell, i l’adquisició de prestigi des del reconeixement com a cavaller fins a les seves victòries en torneigs, junt amb l’enamorament amb Laquesis i la gelosia que aquest comporta en Güelfa. El Llibre Segon parla del viatge que fa Curial a untorneig, i de l’èxit que assoleix en aquest junt amb d’altres cavallers, però acaba amb el rebuig del seu amor per part de Güelfa, i també amb el trencament de la protecció oferta anteriorment per aquesta, degut a la gelosia provocada en ella per uns ancians envejosos. El Llibre Tercer ens explica l’empresonament de Curial a Tunis i la nova vida que encamina, junt amb l’enamorament per part de Càmarque finalitza en el suïcidi d’aquesta per la pressió del rei, a més de la tornada de Curial al ser alliberat, i del casament amb Güelfa després d’haver complert uns requisits que ella li imposa.
1.2. Argument
1.2.1. Llibre Primer
Mor el pare de Curial, i la mare continua tenint cura d’ell, però escapa perquè vol avançar. Va al palau del marquès de Montferrat, li diu que és fill seu, i aquestl’accepta per la seva bellesa. Andrea, germana del senyor de Milà, es casa amb el marquès, i el senyor de Milà, amb una jove anomenada Güelfa. Aquesta es converteix en senyora de Milà al morir el senyor, però es relaciona amb Andrea i el marquès, a qui Curial serveix. Güelfa busca algú com a marit, i Curial li sembla el més apropiat, així que comença a parlar amb ell. Melchior de Pando, el procuradorde Güelfa, i en qui ella confia tots els secrets, li deixa a Curial una part dels béns. Curial creix i millora, però dos ancians volen tallar la relació, perquè són servidors de Güelfa. Però Curial no es preocupa molt per Güelfa, així que un dia ella li fa veure el seu amor.
Melchior de Pando parla amb Curial de la realitat de la situació, i ell la comprèn, així que accedeix al que vol Güelfa. Undia, els ancians veuen besar-se a Curial i Güelfa, i ho denuncien al marquès. Aquest li diu a Curial que se’n vagi de la terra perquè això no ho pot fer, però ell li diu que li han denunciat per enveja. Güelfa ho sap tot, i Curial ja no la freqüenta tant.
Curial rep notícies d’un cavaller anomenat Jacob de Cleves, que vol rescatar una duquessa acusada injustament, i decideix ajudar-lo. Güelfas'acomiada de Curial. Aquest parteix amb el cavaller, i durant el camí també defensa un vell acusat falsament d’assassinat, fins que arriben. Allà els reben moltes persones importants que volen veure a Curial, i aviat preparen la batalla, en la qual lluiten els dos acusadors Othó de Cribaut i Parrot de Sant Laydier contra Curial i el cavaller. La duquessa està sobre fustes llestes per cremar,esperant el resultat final de la batalla, mentre que a Curial l’anomenen cavaller just abans de lluitar. Curial i Jacob guanyen la batalla, però en lloc de matar a Othó de Cribaut i a Parrot de Sant Laydier, els fan reconèixer que han enganyat a tothom. A continuació alliberen la duquessa i cremen els acusadors. La duquessa ofereix a Curial la mà de la seva filla Laquesis, però quan ell està a punt deparlar, Melchior de Pando li dóna una carta de Güelfa. Tot i que la filla li sembla molt bonica, va amb Melchior de Pando a la posada, i quan tothom se n’ha anat, llegeix la carta de Güelfa i s’emociona. L’emperador li envia molts presents a Curial, i el convida a menjar al palau, i més tard a sopar.
Curial és convidat a dormir a l’habitació de Laquesis, i mentre ell dorm sol, té una visió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Curial E Güelfa
  • Curial e Güelfa
  • Curial i Güelfa
  • Influencia virgiliana en curial i güelfa
  • La Güelfa s'enamora de Curial
  • Resumen Curial e Guelfa
  • Curial e güelfa
  • Guelfos Y Gibelino

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS