cáncer

Páginas: 46 (11275 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2013


Índex



INTRODUCCIÓ:
El tema que hem escollit és el càncer, la principal causa de mort per infermetat en el món durant l’any 2010. L’hem triat per què pensem que està molt present en la societat actual, ja que molta gent pateix aquesta malaltia o té algun familiar o conegut que l’ha patit. Ens va cridar l’atenció ja què en sentim molt a parlar però tampoc tenim molta informaciórespecte la malaltia i ens va cridar força l’atenció.
Vam pensar que seria interessant explicar i desenvolupar aquest tema ja que el podem enfocar des del punt de vista dels dos itineraris que fem els diferents membres del grup, biosanitari i tecnològic.

.-Nen que està en tractament contra el càncer





QUÈ ÉS EL CÀNCER?
Els éssers vius estem formats per milions de cèl·lules , aquestes esreprodueixen de forma periòdica i regular per reemplaçar les cèl·lules velles o mortes. Aquest procés de reproducció està regulat per una sèrie de mecanismes que indiquen quan tenen de començar a dividir-se i quan tenen de romandre estàtiques. També actuen quan es produeix un error en les cèl·lules resultants, produint una autodestrucció cel·lular per què les cèl·lules descendents no heretin aquestserrors genètics
Quan aquests mecanismes de control s’alteren en una cèl·lula, les descendents d’aquesta iniciaran de nou unes divisions que en el temps donaran lloc a un tumor. Això és el principi del que anomenem càncer. ( Carcinogènesi: és el procés pel qual les cèl·lules normals es transformen en cèl·lules canceroses)
El càncer és coneix com a un tipus de infermetats en que un conjunt decèl·lules anormals es divideixen de forma descontrolada , és a dir, es divideixen més enllà dels límits habituals; desenvolupen una invasió, que destrueix i envaeix els teixits adjacents i de vegades es dóna el cas de la metàstasi, quan s’estenen a altres punts de l’organisme a través dels fluïts com ara la sang o la limfa .Aquestes propietats són les que desenvolupen els tumors malignes, però tambén’hi ha de benignes, aquests s’autolimiten i ni envaeixen ni metastatitzen.
La majoria de càncers originen un tumor però en alguns casos, com és el cas de la leucèmia, no en desenvolupa.
La branca de la medicina encarregada d’estudiar el càncer es l’oncologia.

2.-Procés de formació del càncer

ORIGEN DEL CÀNCER
El càncer s’origina a causa de diversos factors: la herència, productesquímics, radiacions ionitzants, infeccions o virus i traumes. El càncer és un procés genètic, per lo qual les alteracions genètiques poden ser heretades o produïdes en alguna cèl·lula per un virus o per una lesió provocada de manera externa.
Factors heredofamiliars:
Molts càncers és denominen “familiars” per què afecten a diversos membres d’una mateixa família. Hi han determinats càncers que són mésfreqüents en algunes famílies, com per exemple el càncer de mama o el de còlon. Això es deu a la presència o absència de gens supressors tumorals o antioncogens que prevenen en condicions normals la replicació cel·lular, i si no hi estan presents, fa que no sigui possible el control normal de la multiplicació cel·lular. En alguns trastorns hereditaris, els cromosomes tenen fragilitat intrínseca, fet que pot augmentar les possibilitats de tenir càncer. Aquest factor afecta entre el 5 i el 10% de la població amb càncer.
Substàncies químiques:
L’exposició a determinades substàncies químiques , en qualsevols estat (líquid, sòlid o gasós ), afecta a la salut de les persones i augmenta el risc de contraure càncer. Anomenem a aquestes substàncies cancerígenes, i les més comuns són : elníquel, l’asbest, el cadmi, l’urani, el clorur de vinil (cloroetilè) ,el radó, la benzidina i el benzens.
Radiacions:
La principal radiació capaç de provocar càncer és la ionitzant(1). Aquesta radiació provoca canvis en el ADN, com ara ruptures o transposicions cromosòmiques, on els dos caps dels cromosomes poden intercanviar-se. Aquesta radiació és l’agent iniciador de la carcinogènesi ,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cancer
  • El cancer
  • Cancer
  • Cancer
  • Que es el Cancer.
  • cancer
  • Cáncer
  • CANCER

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS