Cèl·lules mare

Páginas: 5 (1168 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2014
LES CÈL·LULES MARE
ÍNDEX

Què són les cèl·lules mare? ..................................................................................... pàg 2
Tipus de cèl·lules mare ............................................................................................pàg 2
Aplicacions cèl·lules mare ......................... ...............................................................pàg 2Controvèrsia ...........................................................................................................pàg 5
Conclusió ................................................................................................................pàg 5
Bibliografia . ............................................................................................................pàg 5QUÈ SÓN LES CEL·LULES MARE?
Les cèl·lules mare són cèl·lules que no estan diferenciades però susceptibles per convertir-se en cèl·lules d’altres tipus cel·lulars. Aquesta habilitat els permet d’actuar com a un sistema reparador per al cos, substituint per tant, altres cèl·lules mentre l’organisme encara és viu. Per exemple, en les primeres etapes del desenvolupament humà, lescèl·lules mare a l’embrió es “diferencien” en tots els tipus de cèl·lules del cos com el cervell, els ossos, el cor, els músculs... A partir d’aquí, és d’on apareix el nom d’aquestes increïbles cèl·lules, ja que a partir d’elles poden sorgir-ne la resta.
No va ser fins l’inici de la dècada de 1960 quan es va dur a terme l’estudi de les cèl·lules mare, que va ser gràcies als treballs delscientífics canadencs Ernest McCulloch i James Till
Amb les cèl·lules mare es creu que en un futur existirà el potencial suficient per combatre contra multitud de malalties humanes utilitzant la seva funció, que com bé hem dit abans, és reparar teixits específics o substituir òrgans sencers.
TIPUS DE CÈL·LULES MARE
Hi ha dos tipus de cèl·lules mare dins el camp de la biologia:
Cèl·lules mareembrionàries
Cèl·lules mare adultes
CÈL·LULES MARE EMBRIONÀRIES
són cèl·lules pluripotencials perquè no poden formar un organisme complet però pot formar qualsevol altre tipus de cèl·lula procedent dels tres llinatges embrionaris. Aquest tipus de cèl·lules s’han d’obtenir quan l’embrió es troba en un estat inicial del seu desenvolupament.
PROPIETATS DE LES CÈL·LULES MARE EMBRIONÀRIES PER A POSTERIORSAPLICACIONS
Avantatges  Aquestes cèl·lules són:
• Flexibles: Posseeixen el potencial de formar qualsevol cèl·lula del cos.
• Immortals: un llinatge cel·lular pot subministrar una quantitat infinita de cèl·lules amb característiques definides.
Per tant es podrien curar malalties com la insuficiència hepàtica, la malaltia de Parkinson, la insuficiència cardíaca o la diabetis mellitus.
•S’obtenen fàcilment: els embrions humans poden ser obtinguts de les clíniques de fertilitat.
Desavantatges:
• Cap adult té les seves pròpies cèl·lules embrionàries disponibles per al
seu ús terapèutic, pel que cal recórrer a cèl·lules d’embrions al·logènics, es a dir que procedeix d’un donant o bé recórrer a la clonació terapèutica.
• Les cèl·lules mare no diferenciades tenen una capacitattumorogènica (poden formar teratomes) quan s’implanten en individus adults. Per això és imprescindible que absolutament totes les cèl·lules que es vagin a trasplantar estiguin correctament diferenciades.
Altres inconvenients que poden aparèixer:
• Infeccions
• Rebuig
• Defectes genètics
• Càncer
ÚS TERAPÈUTIC DE LES CÈL·LULES MARE EMBRIONÀRIES
En els últims anys les cèl·lules mare s’hanconvertit en una gran esperança pel desenvolupament de noves teràpies cel·lulars en la medicina regenerativa.
Es poden utilitzar pel tractament de la diabetis mellitus que és una de les aplicacions més desitjades de les cèl·lules mare embrionàries.
Les cèl·lules mare embrionàries també han demostrat cert potencial terapèutic en models animals de degeneració i regeneració neurològica....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les cèl·lules mare
  • Cèl·lules mare
  • Cèl·lules mare
  • Cèl·Lules Mare
  • Cèl·lules mare
  • Les cèl·lules mare embrionàries
  • Cel·lula
  • La Cèl·Lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS