Cèl·Lules Mare

Páginas: 10 (2297 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2012
TEMA 7 EIXOS I PLANS DEL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL

CARACTERÍSTIQUES BÀSIQUES DEL SNC

El neuroeix és la línia imaginària que passa per tota la medul·la espinal i se'n va cap a la part frontal de l'encèfal. Aleshores, respecte el sistema nerviós central trobem les diferents indicacions:

* Anterior o rostral → Respecte al sistema nerviós central és el que està situat a prop o endirecció al cap. És a dir, en direcció al llarg del neuroeix cap a la part del davant del rostre.
* Posterior o caudal → Respecte al sistema nerviós central és el que està situat a prop o en direcció als peus. És a dir, en direcció al llarg del neuroeix allunyada de la part davantera del rostre.
* Dorsal → El que va cap a l'esquena; respecte al SNC, en direcció perpendicular al neuroeix cap ala part superior del cap o l'esquena.
* Ventral → El que va cap al ventre; respecte al SNC, en direcció perpendicular al neuroeix cap a la part inferior del crani o la part davantera de la superfície del cos.
* Lateral → El que va cap a la part lateral del cos, allunyat del centre.
* Medial → Cap al centre del cos, allunyat del lateral.
* Ipsolateral → Situat al mateix costatdel cos.
* Contralateral → El que està situat al costat oposat del cos.

* Secció transversal o frontal → Respecte al SNC, una secció agafada transversal al neuroeix, és a dir, que travessa el cervell paral·lel al front.
* Secció horitzontal → Secció que travessa el cervell paral·lel al terra.
* Secció sagital → Secció que travessa el cervell paral·lel al neuroeix iperpendicular al terra.
* Pla sagital medial → Pla que travessa el neuroeix perpendicular al terra. Divideix el cervell en les dues meitats simètriques.

Però, cal tenir en compte que aquestes mesures sempre són respecte a una cosa. Per exemple: L'ombro en relació al neuroeix serà rostral, però en relació al cervell serà caudal.
TEMA 8 DESENVOLUPAMENT I DIVISIÓ DEL SISTEMA NERVIÓS

CÈL·LULESMARE EMBRIONÀRIES

Les cèl·lules mare són les cèl·lules primordials no diferenciades que conserven l'habilitat de diferenciar-se en altres tipus cel·lulars. Les cèl·lules mare embrionàries, més concretament, són unes cèl·lules cultivades obtingudes a partir de masses de cèl·lules internes no diferenciades de la primera fase de l'embrió humà.

Hi ha tres tipus de cultius diferents (capes decèl·lules) de les cèl·lules mare:

* Ectoderm → Les cèl·lules del cervell, és a dir, del sistema nerviós.
* Endoderm → Les cèl·lules de l'aparell digestiu i la pell.
* Mesoderm → Dóna lloc a la micròglia (cèl·lules del sistema circulatori).

Aquests tipus de cultiu són individuals, és a dir, cada cèl·lula formada és exclusiva del camp on es forma i formen les tres fullesembrionàries o capes cel·lulars que constitueixen l'embrió.


En general el desenvolupament de l'embrió (d'aquestes tres capes) per tal de formar el sistema nerviós és el següent:

* Inducció neural: És la fase en que part de l'ectoderma es converteix en neuroectoderm.
* Neurulació: Aquesta fase s'inicia amb la inducció neural i acaba amb la formació del tub neural a partir del qual esformarà el sistema nerviós.

El concepte de morfogènesis fa referència al procés global pel qual el sistema nerviós adquireix la seva forma madura, que va des de la neurulació fins al període postnatal.

Inicialment, el dia 17, les cèl·lules del mesoderma s'agreguen al mig formant l'anomena't Notocorda, és a dir, és un cos format per les cèl·lules del mesoderma, que acabarà sent l'esqueletaxial de l'embrió. Aquesta determina que és cranial i que és caudal.

Damunt d'aquesta les cèl·lules de l'ectoderma es convertiran en cèl·lules del neuroectoderm. Abans es pensava que aquet procés de transformació de les cèl·lules de l'ectoderma es produïa gràcies a unes substàncies químiques anomenades factors neuralitzants que alliberaven la notocorda, però, actualment es creu que hi ha uns...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cèl·lules mare
  • Les cèl·lules mare
  • Cèl·lules mare
  • Cèl·lules mare
  • Cèl·lules mare
  • Les cèl·lules mare embrionàries
  • Cel·lula
  • La Cèl·Lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS