Cèl·lules

Páginas: 12 (2963 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2011
Activitats sobre les pàgines web: La cèl·lula

SESSIÓ 1
Pagines a visitar: Historia, Generalitats i Estructura cel·lular. Activitats bàsiques 1. D’on ve la paraula “cèl·lula”? Qui va ser el descobridor de las cèl·lules? En quin any? Va veure cèl·lules en realitat? La paraula cèl·lula prové d'uns petitíssims compartiments que havia trobat en una fina làmina de suro i que li recordaven lespetites cel·les que construeixen les abelles en un rusc. El descobridor de les cèl·lules va ser el científic anglés Robert Hook. Les va descobrir el 1665, segle XV. Hook realment no va veure cèl·lules, el que va veure eren parets cel·lulars del que havien estat cèl·lules vives quan formaven l'escorça de l'arbre. 2. Qui va ser el primer en observar cèl·lules vives? Quines? En quin any? El primer enobservar cèl·lules vives va ser l'holandès Antonie van Leeuwenhoek . Les cèl·lules que va observar eren glòbuls de sang a l'any 1673. 3. Escriu els tres punts de la Teoria cel·lular, els qui la van enunciar i en quin any. Els tres punts de la Teoria cèl·lular són: -Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules. -La cèl·lula és la unitat anatòmica i funcional dels éssers vius. -Tota cèl·lula provéper divisió d'una altra cèl·lula La van anunciar els alemanys Matthias J. Schleiden i Theodor Schwann l'any 1838. 4. Quin avantatge ofereixen els microscopis electrònics respecte dels òptics? Raona la resposta: Per què no es va poder descriure l’estructura dels orgànuls fins a la invenció del microscopi electrònic? Els microscopis electrònics són millors que els òptics ja que, els microscopisòptics tenen limitacions físiques que no permeten aconseguir més que uns 1.500 augments. Encanvi, amb els microscopis electrònics s'ha pogut fer més descobriments i ampliar-los, gràcies a que es poden aconseguir 1 milió d'augments i encara és possible que la tècnica els pugui millorar i poder anar una mica més enllà. Amb el microscopi electrònic, ha permès descobrir molts aspectes de com és la cèl·lulai del funcionament dels seus processos. Fins que el microscopi electrònic no es va inventar, no es va poder descriure l'estructura dels orgànuls perquè és massa petita per poder-la veure amb 1.500 augments, és a dir, amb el microscopi òptic.

Activitats sobre les pàgines web: La cèl·lula

5. Necessitem microscopi per observar totes les cèl·lules? Justifica la resposta. No, ja que hi hancèl·lules que les podem veure només amb els ulls sense necessitat de cap microscopi. Un exemple molt clar és l'òvul de la gallina o Alga acetabulària . Encanvi, hi han moltes cèl·lules que és necessari un microscopi, com per exemple, els Bacteris, els glòbuls vermells, etc. 6. Assenyala a la fotografia les tres parts de la cèl·lula.

Nucli

Membrana plasmàtica Citoplasma

7. Omple el quadre: Quèés? És l'estructura externa que envolta la cèl·lula. No podem arrencarla com si fos una làmina d'una ceba, ja que continua per l'interior formant nombrosos plecs. Funcions -Limitar i donar forma a la cèl·lula, tot mantenint el medi intern. -Seleccionar i transportar aquelles substàncies que entren o surten de la cèl·lula i que són necessàries o perjudicials per mantenir la seva activitat. D'altresinformacions Químicament és formada per una doble capa de lípids en la qual s'hi insereixen molècules de proteïnes. Les cèl·lules vegetals apart de per la membrana, estan envoltades d'una capa molt rígida formada per cel·lulosa i que s'anomena paret cel·lular.

Membrana

Citoplasma

És el medi cel·lular comprès entre la membrana plasmàtica i el nucli. Consta de dues parts; el hialoplasma iels orgànuls cel·lulars.

Hialoplasma:En ell s'hi realitzen nombroses reaccions químiques en llocs concrets Orgànuls cel·lulars: realitzen funcions ben especialitzades, sobretot en la cèl·lula eucariota.

En general totes les cèl·lules contenen totes les classes d'orgànuls cel·lulars, si bé podem trobar petites diferències entre les cèl·lules animals i vegetals.

Nucli

És generalment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Cèl·Lula
  • La cel·lula
  • La Cel·Lula
  • Cel·Lula
  • Cèl·lula
  • La cel·lula
  • La cèl·lula
  • Cel·lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS