Cícles mítics

Páginas: 9 (2022 palabras) Publicado: 10 de enero de 2012
Cicles Mítics
* Cicle Troià.
1.- Què passa a les bodes de Tetis i Peleu?
Quan es van celebrar les noces de la deessa Tetis amb Peleu, van ser convidats tots els déus, excepte a Eris, que era la deessa de la discòrdia. Ofesa va irrompre a la festa i va llançar en la taula el seu regal, una poma d'or amb la inscripció: "A la més bella".
Acte seguit, tres deesses, Hera, Atenea i Afrodita vanexigir el seu regal. Paris, fill del rei de Troià, va ser encarregat de decidir a qui li corresponia la poma. Les tres van tractar de subornar-ho amb múltiples ofertes.
2.- Quin és el motiu de la guerra de Troia?
Afrodita, deessa de l’amor va oferir-li a Paris, la dona més bella del món si l’entregava sa poma. Efectivament va ser així, Afrodita va guanyar de tal manera que Paris va anar cap aCreta on habitava Helena, la dona més guapa del món, esposa d’en Menelau rei de Creta. Just en aquells instants Menelau era de viatja així que Paris aprofita i va raptar Helena i la va dur a Troia.
Quan va tornar Menelau va fer cridar a tots els reis Grecs que van ser convocats per anar a recuperar a Helena i a defensar l’honor Grec. Fet que provocà que comences la guerra de Troia.
3.- Explica lahistòria d’Aquil·les.
Tetis i Peleu havien engendrat Aquil·les. Tetis, que volia que el seu fill fos immortal com ella i no mortal com el seu pare, de nit el posava dins del foc per destruir la part mortal paterna, tot agafant-lo pel taló. Peleu va descobrir el que feia la seva dona i li va prendre el nen. Ella, en no poder acomplir els seus propòsits, va abandonar-lo i se'n va anar amb lesaltres nereides. El pare va portar Aquil·les al centaure Quiró perquè l'instruís en les arts de la caça, del combat i en les arts mèdiques.
Tetis, com que coneixia el destí del seu fill, va amagar-lo, quan els homes d'Agamèmnon el van anar a cercar. Tetis va disfressar el seu fill de dona i el va confiar a Licomedes, rei d'Esciros, juntament amb el seu amic Patrocle.
A la guerra de Troia Aquil·lesva estar sense lluitar durant molt de temps; Agamèmnon, cap dels grecs, va haver d’abandonar a la seua esclava Criseida, i per emprenyar va llevar-li a Aquil·les a na Briseida. Aquest furiós va abandonar el camp de batalla. Un dia, Patrocle, el seu millor amic i amant, li va demanar les seves armes, ell el hi deixa, però Hèctor pensant que era n’Aquil·les qui duia les armes el va matar. QuanAquil·les s’assabentà de la noticia va demanar un escut a Hefest el qual li feu encantat. Aquil·les mata a n’Héctor i l’humilia davant la seva família arrossegant-lo.
Finalment una fletxa d’en Paris guiada per n’Apol·lo va arribar-li al taló que era l’únic lloc on era mortal, per això va caure finalment al camp de batalla.
4.- Cerca informació sobre els moments importants de la guerra.
* (Agamèmnon- Ifigenia – Àrtemis).
Agamèmnon havia provocat la còlera de la deessa Àrtemis, ja que la seva gent caça a un dels cérvols sagrats de la deessa. A més d'això, Artemisa va castigar a Agamèmnon després d'haver matat aquest un cérvol sagrat en una arborada sagrada i fardar de ser millor caçador. A causa d'això, quan es dirigia cap a la guerra de Troia les seves naus es van aturar i perquè esmoguessin van xerrar amb l’endeví Calcant que va dir que si es volia moure hauria de matar la seva filla. El rei al principi es negar, però finalment acceptà. Així, va manar a cridar a la seva filla que es trobava en Micenes amb la seva mare, amb el pretext de prometre-la a l'heroi Aquil·les. Quan l’anava a matar Àrtemis s’apiadà d’ella i la va canviar per un cérvol, i a ella la va fer sacerdotessa.* (Agamèmnon – Aquil·les).
L’odissea comença amb l’enfrontament entre n’Agamèmnon i n’Aquil·les per culpa de la pesta que està matant els seus soldats. Segons un oracle, fins que Criseida no sigui retornada la pesta continuara, per aquest motiu Aquil·les exigeix que Criseida retorni amb els seus. Però a la vegada, Agamèmnon reclama a Briseida en compensació. Aquil·les, com que l’estima es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciclos
  • Ciclos
  • Ciclos
  • Ciclos
  • Ciclo
  • ciclos
  • ciclo
  • Ciclo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS