Da vinci

Páginas: 10 (2347 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2011
3. Leonardo Da Vinci
3.1-Vida
3.1.1-Infancia
Leonardo da Vinci va néixer el dissabte 15 d'abril de 1452, al castell de Vinci, prop de Florència fill de Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci i Caterina.

Lionardo, segons el seu nom de bateig, va passar els seus cinc primers anys a la casa del seu pare a Vinci. En aquest lloc, Leonardo va rebre instrucció, va aprendre a llegir i aescriure, i va adquirir coneixements d'aritmètica. No obstant això, pràcticament no va aprendre llatí, base de l'ensenyament tradicional. El fet que tingués una ortografia caòtica mostra que la seva instrucció no va estar exempta de llacunes, en tot cas no va ser la d'un universitari.

El nom de l'artista va ser «Leonardo di ser Piero da Vinci», el significat és «Leonardo, fill del mestre Piero DeVinci»(ja que en aquell temps no s’havia desenvolupat la forma dels cognoms). El propi Leonardo signava simplement les seves obres com a «Leonardo» o «Io, Leonardo» («Jo, Leonardo»), així que la majoria de les autoritats atribueixen les seves obres a «Leonardo» sense el «da Vinci».

L’any 1457, quan Leonardo tenia cinc anys, la seva mare es va casar amb Antonio di Piero Buti del Vacca da Vinci. Vaser acollit llavors a la casa de la família del seu pare al poble de Vinci. Mentrestant, el pare s'havia casat amb Albiera degli Amadori. Aquesta, al no tenir fills, va bolcar el seu afecte a Leonardo. Tot i que era considerat des del seu naixement com a fill del seu pare, Leonardo mai va ser reconegut formalment com un fill legítim.

La seva àvia paterna, Lucia di ser Piero di Zoso, va serprobablement la persona que el va iniciar en les arts. Un conegut presagi refereix que un milà vingut del cel havia fet un vol estacionari sobre el seu bressol, tocant la seva cara amb la cua. Un biògraf va escriure la història d'un pagès local que va demanar a ser Piero que el seu talentós fill li pintés una imatge sobre una placa. Leonardo va pintar llavors una representació d'un drac escopint foc,tan ben feta que ser Piero la va vendre a un mercader d'art florentí, que al seu torn la va revendre al duc de Milà. Després d'haver aconseguit un benefici, ser Piero va comprar una placa decorada amb un cor travessat per una fletxa, la qual va lliurar al pagès.


3.1.2- Formació al taller de Verrocchio
El jove Leonardo era un amant de la natura, la qual observava amb gran curiositat i liinteressava. Dibuixava caricatures i practicava l'escriptura especular en dialecte toscà. Giorgio Vasari explica una anècdota sobre els primers passos en la carrera artística del gran artista: "un dia, ser Piero va prendre alguns dels seus dibuixos i els hi va mostrar al seu amic Andrea del Verrocchio i li va demanar insistentment que li digués si Leonardo es podria dedicar l'art del dibuix i sipodria aconseguir alguna cosa en aquesta matèria. Andrea es va sorprendre molt dels extraordinaris dons de Leonardo i li va recomanar a ser Piero que li deixés escollir aquest ofici, de manera de ser Piero resoldre que Leonardo entraria a treballar al taller de Andrea. Leonardo no es va fer pregar, i, no content amb exercir aquest ofici, va realitzar tot el que es relacionava amb l'art del dibuix ».Va ser així com, a partir de 1469, Leonardo va entrar com a aprenent a un dels tallers d'art més prestigiosos sota el mestratge d'Andrea del Verrocchio, a qui deu part de la seva excel.lent formació multidisciplinària, en què s'aproxima a altres artistes com Sandro Botticelli, Perugino i Domenico Ghirlandaio. En efecte, a finals de 1468, encara que Leonardo estava empadronat com a resident delmunicipi de Vinci, viatjava molt sovint a Florència, on el seu pare treballava.

Verrocchio va ser un artista de renom, i molt eclèctic. De formació era orfebre i ferrer, però a més va ser pintor, escultor i fonedor. Va treballar sobretot per al poderós Lorenzo de Mèdici.

Després d'un any dedicat a la neteja dels pinzells i altres petites activitats pròpies d'un aprenent, Verrocchio va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Da Vinci
  • Da vinci
  • Da Vinci
  • Da Vinci
  • Da vinci
  • Da Vinci
  • DA VINCI
  • Da vinci

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS