Dali vs. Vermeer

Páginas: 8 (1799 palabras) Publicado: 22 de abril de 2015


Des de Figueres a Delf



La noia de perla, Johannes Vermeer i El gran masturbador, Salvador Dalí



Adrià Rovira
Unitat formativa: Salvador Dalí








Introducció:
En aquest treball, procuraré fer una comparació artística entre Salvador Dalí, artista treball durant aquesta assignatura, i Johannes Vermeer, artista neerlandès del barroc el qual admirava Dalí. Trobo que tot ique aparentment són molt diferents artísticament, ja que pertanyen a dos moviments molt diferents entre si, com són el Barroc i el Surrealisme, però tenen moltes semblances en la part formal que intentaré descriure i analitzar en aquest treball. Primer de tot explicaré la vida i l’obra dels dos autors i tot seguit em disposaré a fer la comparació entre els dos.

Salvador Dalí
Salvador Dalí, vanéixer l’onze de maig de 1904 a Figueres. Va tenir una adolescència difícil perquè amb setze anys va morir la seva mare, a causa d’un càncer de pit, i després el seu pare es va casar amb la seva tieta, cosa que va provocar que l’artista s’enfadés amb el seu pare. L’any 1922, un jove Dalí se’n va a estudiar Madrid, on ressalta per la seva excentricitat. Dos anys després, 1924, il·lustra el seuprimer llibre, “Les bruixes de Llers”, de Carles Fages de Climent. Durant la dècada dels 20, es van evidenciar moltes de les influències de l’artista, que durant aquells anys, Dalí, va fer obres de molts tipus, des de classicistes a avantguardistes. L’any 1929, col·labora amb Luís Buñuel en el curt "Un chien andalou", pel·lícula que és cap dalt en el surrealisme. Així doncs, aquí comença la relacióde l’artista empordanès amb el surrealisme. Aquell mateix any, Salvador Dalí, coneix a Gala Éulard, la que seria la seva parella sentimental la resta de la seva vida.
Durant la seva estança a París, Dalí es convertí en un punt de referència dins del surrealisme. Durant aquells anys, Dalí crea el mètode paranoico-crític, amb el qual va crear les seves millors obres fins a l’any 39. Però, l’any1936, André Breton, creador del surrealisme expulsa al geni català del surrealisme per tendència i pensaments propers al feixisme. L’any 1940, Dalí se’n va als Estats Units per evitar la II Guerra Mundial fins a l’any 1948, quan va tornar a Espanya. A partir d’aleshores, Dalí es creà una figura personal més com a propaganda que com artista i deixant la part artística en un segon pla. L’any 82, vamorir Gala, cosa que va provocar que la salut Dalí decaigués. El 23 de gener del 89, va morir Dalí a l’hospital de Figueres mentre escoltava el disc de Tristany i Isolda, de Wagner.

L’obra de Salvador Dalí és caracteritza per una gran minuciositat en el dibuix, quasi fotogràfica. Un exemple molt clar és La persistència de la memòria, quadre realitzat l’any 1931, on podem veure el gran detall ambquè el geni empordanès crea totes les figures amb una fina línia, com per exemple el rellotge que està cap per avall amb insectes pintats a sobre, on hi veiem aquesta fina tècnica de dibuix. Un altre tret molt distintiu de Dalí és l’ús de paisatge onírics i fantasmagòrics, usats molt en l’etapa que va usa el mètode paranaico-crític en les seves pintures. Aquest tipus de paisatge té l’arrel en lapintura metafísica de Giorgio de Chirico, artista italià. Ja ho he citat, però el mètode paranoico-crític és una de les característiques cap dalt en l’obra pictòrica de Dalí, aquest mètode es basava en el poder sobtat de les associacions sistemàtiques de la paranoia.
Una altra característica recurrent en l’obra de Dalí, és la constant aparició de les teories freudianes en els seus quadres, ja queDalí també pintava els seus propis somnis, tal com va dir diverses vegades durant la seva vida. Aquí doncs entren en joc les teories del subconscient de Freud, que alhora incideixen tant en la temàtica de les obres, com en les seves característiques formals.
Finalment, podem dir que Dalí representa tot ali que el surrealisme pretén, un moviment subjectiu, que deixa anar la imaginació i que viu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • vermeer
  • verme
  • Vermeer
  • Que Es Vermes
  • dali
  • Dali
  • Las Dalias
  • Dali

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS