darbuka

Páginas: 8 (1990 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2014
TEMA 4. EL BARROC

1.INTRODUCCIÓ

AL voltant de 1600 comença el nou període històric que succedeix al Renaixement i que es denomina Barroc. Aquest estil es considera que arriba fins la mitat del segle XVIII. En la societat són importants l’absolutisme monàrquic com a ideal polític (“tot per al poble però sense el poble”) i, en religió, la Contrareforma catòlica (reacció de l’Esglésiacatòlica davant dels cismes luterans i anglicans). A part de l’església i la noblesa sorgeix un tercer sector social i musical: la burgesia, que gràcies a la difusió de l’òpera comença a ser un públic gran consumidor de música.
L’estil barroc en música es caracteritza per una gran afectació i exageració. La música intenta aconseguir efectes que impressionen el públic, hi ha un interés a dramatitzar ies busca produir grans contrastos. A causa d’aquesta exploració en la capacitat d’expressió hi ha un gran desenvolupament de la música instrumental. Els instruments tendixen a agrupar-se en formacions fixes, són els primers passos de l’orquestra clàssica.
QÜESTIONS
38.Verdader o fals.
-La Contrarreforma és la reacció de l’Església front a la invasió musulmana ___.
-La burgesia és moltaficionada a l’òpera ___.
-La música barroca perseguix l’equilibri i la senzillesa ___.
-Al Barroc es desenvolupala música instrumental ___.
39.Cronologia del Barroc.


AUDICIÓ de TE DEUM de M.A. Charpentier

El Te Deum és un cant d'acció de gràcies utilitzat en celebracions solemnes. Este fragment és el preludi, la primera peça, d'aquesta missa solemne. És d'estil barroc. M.A. Charpentier va viurea França durant el segle XVII i és un dels seus més notables compositors.
La forma musical empleada en esta peça és el rondó. El rondó està constituït per diverses seccions, en ell un tema principal es va alternant amb temes secundaris que contrasten amb el principal, anomenats episodis.

1.Tema principal o ____. Els instruments principals són de la família de ________________ i de________________. Quantes frases hi ha? _____.
2.(0:27) Tema ____ o ______________. Els instruments principals són de la família de _______________.
3.(0:42) Les _______________ són les que realitzen la melodia. Tema ______.
4.(0:55) Tema ____.
5.(1:08) Tema ____. Es repetix _____ vegades i en l'última hi ha un ________________ per a donar sensació de final.



AUDICIÓ de Tocata i Fuga de J.S. Bacha) Quines parts té un orgue?





b) Què és la consola?




c) Per a què servixen els registres?




d) Per què hi ha més d’un teclat?







2.MÚSICA VOCAL

El més destacable en el desenvolupament de l’estil vocal és la monodia acompanyada —una melodia acompanyada per instruments, sent la melodia el més important— que facilita la comprensió dels textos i permetadaptar textos literaris al llenguatge musical.
2.1 L'òpera

S’anomena òpera a una obra dramàtica cantada en la que els actors representen una història en l’escenari.
Les primeres investigacions sobre les possibilitats de representar un text dialogat cantat entre personatges es donen en la Camerata Fiorentina (que era un grup de poetes i compositors coneguts). Així sorgeix l’estil recitatiu, queconsistia a cantar una sola melodia acompanyada per instruments que reforçaven l’efecte dramàtic però que no feien incomprensible el text. L’estil recitatiu és com declamar una poesia, semicantant-la. En any 1607 es representa a òpera Orfeu de Claudio Monteverdi, fet que suposa el naixement de l’òpera. El primer teatre comercial dedicat a l’òpera es va obrir a Venècia l’any 1637.
Aquestaconcepció d’òpera com a espectacle total destinat a impressionar el públic fa que es cometen tot tipus d’excessos quant a decorat, posada en escena, formes que permetien inventar-se la seva versió al cantant, castrati,...
Hi ha dos tipus d'òpera:
—Òpera seriosa: són de caràcter aristocràtic, amb temes i personatges mitològics.
—Òpera bufa: és de caràcter popular i els protagonistes són persones de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS