dddd

Páginas: 5 (1077 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2013
LES NECESSITATS HUMANES I LA SALUT
L’esser humà es un tot integral, individu, indivisible, esquemàticament el podem diferenciar en tres parts:
Component biològic o estructura física.
Component psíquic, factor que influeixen en el comportament i les emocions.
Component social , relació del individu amb el seu entorn i la societat.
Aquests components han d’estar sempre presents en elcomportament del personal sanitari.
Les persones que atendrem presentaran limitacions de vegades greus, l’atenció que precisaran ha d’esser integral. L’auxiliar d’infermeria realitzarà una intervenció de manera molt pròxima al pacient així s’accentua l’exigència que entengui i atengui les persones com a essers bio-psico-socials.
L’ATENCIÓ PSICOLOGICA I SOCIAL
És evident que cada persona afronta lamalaltia d’una manera diferent. Haurem d’atendre cada situació particular de la manera més professional, amb pautes de comportament o suport psicològic al pacient a partir de dues dimensions :
Les seves característiques personals: personalitat, fase vital, etc..
El tipus de malaltia que pateix i les seves conseqüències.
L’educació per la salut és el procés perquè una persona adquireixi elsconeixements, els hàbits i les actituds necessàries per la defensa i la promoció de la seva pròpia salut i la del seu entorn.
L’auxiliar mantindrà una relació amb el pacient i els seus familiars i el seu paper ha de ser dinamitzador d’hàbits i estils de vida saludables, ha d’influir directament en els comportaments d’aquestes persones i les que estan prop d’elles i la comunitat en general.
Què ésnecessitat?
Necessitat és satisfer la disconformitat de la persona en els processos psicològics, fisiològic, o socials.
Hi ha necessitats comuns a totes les persones:
Totes tenen les mateixes necessitats, però és poden modificar segons la cultura en que és viu.
Sorgeix a partir d’alguns estímuls intens o externs.
Quan la persona nota una necessitat disposa de diferents respostes persatisfer-les.
Les persones descobreixen les seves necessitats segons la jerarquia que fan d’elles.
La satisfacció d’una necessitat, requereix haver identificat d’altres.
MODELS DE CLASSIFICACIO DE LES NECESSITATS,
Les persones tenim les necessitats bàsiques de menjar, beure, dormir, també en tenim altres no tant bàsiques però no més importants.
Tres models per organitzar i ordenar les necessitats:Model Maslow, el diferència en 5 nivells representats en una piràmide que va de les necessitats més bàsiques a la base i al vèrtex les menys bàsiques.
Necessitats fisiològiques, indispensables per la vida, menjar, beure, respirar, dormir...
Necessitats de seguretat, és una necessitat primordial per la humanitat ja que tots cerquem un país sense guerres, sense atacs al carrer, sense robatoris,etc...
Necessitats social, relacionades amb l’afecte i la participació de la comunitat, comunicar-se, tenir amistats, donar i rebre afecte, formar part d’un grup i ser acceptat pe ell, etc...
Necessitats d’estima i autoestima, és la necessitat d’una persona de sentir-se apreciada tenir prestigi i destacar dins un grup social, inclou l’autoestima i respecte a la pròpia persona.
Necessitatd’autorealització, és la màxima de tot ser humà segons Mslow, s’arriba quan totes les demes estan satisfetes, significa desenvolupar el talent i les possibilitats de cada persona al màxim, l’autorealització mai queda satisfeta perquè es un procés continu sense fi.
Hi ha algunes critiques relacionades amb la jerarquia, malgrat que la teoria de Maslow, ha servit de pauta per altres teories, pot variarsegons:
El patró individual de la persona, pot ser que una persona necessiti abans tenir prestigi, formar part d’un grup, necessitat d’estima i tenir amics.
Patró de circumstancies dràstiques, les necessitats de seguretat sobrepassa a la satisfacció de les necessitats fisiològiques per exemple en la guerra de Kosovo, la població deixava les seves cases i fugia de la ciutat, conscient de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dddd
  • Dddd
  • Dddd
  • dddd
  • dddd
  • Dddd
  • Dddd
  • dddd

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS