De La Import Ncia De Veure Hi Fosc Comentari

Páginas: 3 (637 palabras) Publicado: 11 de abril de 2015
De la importància de veure-hi fosc
“Tot sovint l’afany de certesa i la recerca de la veritat s’exclouen.” Rubert de Ventós al seu llibre Per què filosofia?, concretament a la primera part, titulada“De la importància de veure-hi fosc”, treu aquesta conclusió.

Primer, Rubert de Ventós expressa el seu objectiu, que és explicar d’ on ve la necessitat que tenim de veure-hi clar per després poderdefinir l’actitud filosòfica contrària a aquesta conducta. És la importància de veure-hi fosc. Diu que la necessitat de veure-hi clar és més vital que intel·lectual, és a dir, no volem entendre-ho tot perun desig de coneixement ni per la nostra curiositat sinó per un desig d’apaivagament destinat a calmar la nostra ansietat. Com diu l’autor, és producte de la nostra por. L’ésser humà no és capaç deveure sense necessitat d’entendre i de voler esbrinar el perquè. L’autor fins i tot diu que és quelcom neuròtic, cosa que demostra quan explica la tendència a creure que les coses són clares iconclusives quan ens les expliquen en termes que no entenem, com quan ens donen estadístiques comprovades amb ordinadors d’última generació. Així no cal preocupar-se per pensar. Assumim que si no ho entenemés perquè és d’un nivell de coneixement superior al nostre i, en conseqüència, millor i més vàlid. És demostrada, doncs, aquesta necessitat vital de donar un perquè, tot i que al reflexionar ens semblitotalment absurda. Preferim aquesta il·lusió de realitat, que la problemàtica que vindria si anéssim més enllà.

Després d’expressar aquestes opinions, Rubert de Ventós porta la seva xerrada cap alpensament filosòfic. El que conforma una actitud filosòfica és l’atreviment a no veure-hi clar i, enlloc de buscar desesperadament una resposta, acceptar que no les entenem. Per a ell, en cada respostas’ha de cercar una nova pregunta. Fins i tot no respondre, sinó qüestionar-se la pròpia pregunta inicial. En la claredat el filòsof busca foscor, mentre que normalment es considera aquesta llum...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari "Es Quan Dormo Que Hi Veig Clar"
  • La Import Ncia Del Joc Infantil En El Desenvolupament Hum
  • Hi hi hi
  • Hi Hi
  • Hi
  • Hi
  • hi
  • HI

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS