decadència a catalunya

Páginas: 4 (897 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2015
EXERCICI: que és la decadència? Quines són les seves causes?

La decadència és un període de tres segles que únicament passa a Catalunya en el qual la llengua, la cultura i la literatura pateixenuna progressiva reducció.
Causes de la ‘Decadència’
Les terres de Catalunya, València i Mallorca, després de la unió de les corones de Castella i d’Aragó pel matrimoni de Ferran II d’Aragó i Isabel Ide Castella (els anomenats Reis Catòlics), van continuar conservant unes lleis i unes característiques polítiques particulars. Tanmateix, en cap cas no van poder evitar la influència culturalcastellana, que acabà sent fins i tot lingüística. Al final del segle XV, i a València, ja podem trobar autors que redacten en castellà de manera experimental. Al segle XVI, pràcticament tots els autors quetrobem a Catalunya i a València ja són bilingües. Al segle XVII, la llengua autòctona sol aparèixer en clar desavantatge. Al segle XVIII, perseguida des de les instàncies del poder, l’ús culte delcatalà es redueix sovint a la simple anècdota.
Tot aquest moviment de caire lingüisticocultural tenia com a marc un sistema polític que cada vegada es feia més centralista i absolut. Si la dinastia delsÀustria (segles XVI i XVII) encara respectà els furs de cada regne de l’Estat hispànic, quan a principi del segle XVIII arriba al tron d’Espanya Felip d’Anjou, s’aboleixen de cop les lleis privatives iels privilegis dels regnes de la Corona d’Aragó amb els decrets de Nova Planta (1707-1714) i aquests països se sotmeten a les lleis de Castella.
Entre els factors que iniciaren la progressivacastellanització de la nostra cultura i de determinats grups socials en destaquen aquests:
a) la castellanització de la cort. El fet que la cort, el centre de poder polític, ja no es trobés en terres de parlacatalana, i la influència cultural castellana, que era molt forta, van fer que la noblesa de les grans ciutats com Barcelona i València ràpidament comencés a parlar en castellà com a símbol de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Decadència catalunya
  • catalunya
  • Decadència
  • Decadencia
  • Decadencia
  • decadencia
  • Decadencia
  • Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS