Decadència catalunya

Páginas: 2 (339 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2013
Llengua catalana
Causes i conseqüències de la decadència catalana
La Decadència és el període/l'època de la literatura catalana que comença amb l'edat moderna (Segle XVI) fins a la Renaixençacatalana del segle XIX. La decadència és, en part, una construcció dels autors de la Renaixença i crítics posteriors.
S'ha dit que la Decadència coincideix amb la castellanització de tota Espanya i ladegeneració de les institucions de la Corona d'Aragó després de la unió de les corones de Castella i Aragó amb el casament de Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella. Aquesta castellanització de elterritori que anteriorment havia format part de la corona Catalano-Aragonesa té diversos factors importants com són la desaparició de la cancelleria reial i el desplaçament de Catalunya del comerç através de l'Atlàntic després de la descoberta d'Amèrica per Cristòfol Colon l'any 1492.
La Decadència de la literatura catalana s'ha contrastat amb l'esplendor del Segle d'Or de la literatura encastellà. Els autors més coneguts de la Decadència són Vicenç Garcia, Francesc Fontanella, i Josep Romaguera.










El català disminueix, els escriptors escriuen en castellà. És causat percrisis històriques.
CONCEPTE HISTÒRIC: Tot comença quan el rei de la corona catalana aragonesa mort sense decadència. Hi havia dues opcions: Ferran d’Antequera i un noble. Ferran d’Antequera es casa ambla reia Isabel la Catòlica. El decret de Nona Planta va suprimir el català de les escoles (1412). Llengua i literatura de prestigi, el català passa a ser una llengua que es parla en poques ocasions,empobriment de la llengua.
Desplaçament del comerç.
Emigra bona part de la noblesa cap el centre d’Espanya.
Tema econòmic, a Castella hi havia molts recursos.
Problemes amb el pagesos  Guerra delsSegadors, decret de Nova Planta (1716). Pèrdua de la zona dels Pirineus amb el tractat dels Pirineus. Neix l’Estat Espanyol.
Catalunya té Renaixement i Barroc però no té autors de qualitat....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Decadència
  • Decadencia
  • Decadencia
  • decadencia
  • Decadencia
  • Catalunya
  • Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS