decadència

Páginas: 9 (2179 palabras) Publicado: 1 de junio de 2014
LA DECADÈNCIA

La decadència és un terme utilitzat per anomenar el període de la literatura valenciana i catalana que va dels inicis del s. XVI fins a principis del s. XIX: el 1497, any de la mort de Joan Roís de Corella, es considera la data d'inici de la Decadència, que va durar fins l'any 1833, any en què Carles Aribau publica l'oda "La Pàtria", aquesta data es considera la data delfinal de la decadència i de l'inici de la Renaixença.

El segle XVI als països de llengua catalana va suposar el començament d'un període caracteritzat per l'estancament econòmic, l'abstencionisme polític, la inhibició cultural i la disminució de l'ús del català com a llengua literària, fet que va suposar un gran benefici a la literatura castellana. Aquesta decadència va afectar només laliteratura culta, en canvi la literatura de caràcter popular(rondalles,goigs, cançons de pandero...) passava per uns moments de brillantor i esplendor, tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat, tampoc va afectar a l'ús de la llengua catalana, que va seguir sent oficial fins fins al segrle XVIII. En l'ambit col·loquial el català no retrocedeix i segueix sent la llengua de la majoria de lapoblació catalana i valenciana.

Aquest període va començar per una serie de causes històriques, econòmiques, bèl·liques, socials i culturals. Les causes van ser:

Al segle XV:

La mort de Martí L'Humà sense descendència.(1410)
Es celebra el compromís de Casp i s'elegeix a Ferran d’Antequera com a succesor, això suposà l'entrada del castellà a la cort d’Aragó. (1412)
Unió de les casesreials de Castella i Aragó, eliminant la cort pròpia del regne d'Aragó(1474)
El descobriment d'Amèrica obri una ruta comercial a l'Atlàncic de la que queden exclossos els territoris catalans.(1492)

Al segle XVI:

El regnat de Felip II portarà a un període de regressió cultural i ideològica
Al País Valencià té lloc la revolta de les Germanies, un moviment popular contra els sectorshegemònics per lluitar contra la reforma de l'estat modern. La guerra va finalitzar amb la victòria del bàndol aristocràtic, això comportarà l'establiment de la cort de Germana de Foix i amb ella la castellanització de la noblesa.(1521)

Al segle XVII:

Guerra dels Segadors, que va ser una revolta popular contra els terços de l’exèrcit reial.
Tractat dels Pirineus: el Rosselló, el Conflent i unapart de la Cerdanya
passen a dependre de França.




Al segle XVIII

Decret de Nova Planta, va der un decret signat per Felip V que prohibia les institucions catalanes i l'ús oficial de la llengua catalana



Aquest afebliment de la cultura catalana durant la decadència va dur a una castellanització de l'aristocràcia dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó, també va suposar lapèrdua del poder de la burgesia, afeblida per les guerres i les crisis econòmiques. Com que es va prohibir la utilització del català com a llengua oficial, la literatura culta soles s'escribia en castellà,en les representacions teatrals la llengua utilitzada era la castellana, mentre que la llengua catalana, considerada pejorativa i ridícula, soles era utlilitzada per personatges graciosos icòmics, com els bufons.

Amb totes les guerres i crisis que hi havien en l'època en aquests territoris es va perdre ls cosciència d'unitat entre els territoris catalans, donant pas a un regne desestructurar.

Aquesta nova època de decadència va portar als escritors catalans a escriure seguint una serie de característiques que són:

Imitació dels grans autors castellans com Góngora,Quevedo...
Presència de castellanises i dialectismes
També s'imitaven les forme mètriques de la poesia castellana.
Es va tornar a posar de moda la figura d'Ausiàs March com a model literari.


Durant la decadència sorgiren tres corrents literaris nous, cadascú d'ells amb una nova visió de l'existència dels èsser humà. Aquest corrents literaris són

Renaixement(XV-XVI)

Barroc(XV-XVIII)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Decadencia
  • Decadencia
  • decadencia
  • Decadencia
  • Decadencia
  • la decadencia
  • LA DECADÈNCIA
  • decadencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS