decret

Páginas: 29 (7007 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2014
DECRET 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres.

La Llei 5/2004, de 9 de juliol, de creació de llars d'infants de qualitat, estableix que el Govern de Catalunya ha de garantir el caràcter educatiu, la qualitat i els requisits mínims que han de complir les llars d'infants que la realitat catalana exigeix, i que ha deconsiderar-les com una part del sistema educatiu; així mateix, ha de garantir que al final del període 2004-2008 la xarxa de llars d'infants de titularitat pública de Catalunya inclogui un mínim de trenta mil places de nova creació i que aquestes es mantinguin en el futur.
D'acord amb la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, l'educació infantil és una etapa educativa que atén infants desdel seu naixement fins als sis anys d'edat, té caràcter voluntari i s'ordena en dos cicles. El primer cicle d'educació infantil comprèn fins als tres anys d'edat.
La importància de l'adequat desenvolupament de les capacitats de l'infant durant els seus primers anys de vida en relació amb el seu procés d'aprenentatge és un fet contrastat per la psicologia evolutiva i educativa. És així que enl'educació infantil de primer cicle el desenvolupament inicial de les capacitats que caracteritzen l'evolució física, afectiva, intel·lectual i social de la persona té una gran importància. És un cicle, per tant, que permet prevenir o compensar a temps algunes de les situacions que s'originen en les desigualtats socials, econòmiques i culturals de les famílies i en les condicions de discapacitatdels infants, que, amb posterioritat, poden obstaculitzar el desenvolupament dels processos d'aprenentatge de l'alumne o l'assoliment d'un adequat rendiment escolar.
L'article 14 de la Llei orgànica 2/2006, esmentada, estableix que correspon a les administracions educatives determinar els continguts educatius del primer cicle de l'educació infantil i regular els requisits que han de complir elscentres que l'imparteixen.
L'objectiu d'aquest decret és, doncs, protegir els drets de l'infant a través de la regulació del primer cicle d'educació infantil, tot establint les competències educatives a assolir, les finalitats i els principis d'aquest cicle, entre els quals s'incorpora la llengua de l'ensenyament, d'acord amb l'article 21 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.Es regulen també les condicions relatives als professionals i als espais necessaris per impartir aquest cicle. Així, s'estableix una superfície mínima de dos metres quadrats per infant a totes les sales destinades a l'atenció habitual i directa als infants.
Per tal que els requisits de qualitat corresponents a cada infant no siguin inferiors als que aquest Decret estableix amb caràcter general,els centres que es van autoritzar, amb una superfície mínima per infant d'1,5 metres quadrats, a l'empara del Decret 353/2000, de 7 de novembre, pel qual s'estableixen els requisits mínims de determinats centres d'educació infantil, disposen d'un període d'adaptació progressiva del nombre màxim d'infants als nous requisits mínims. De la mateixa manera, es dóna un termini per adaptar-se a aquellscentres que es van autoritzar de forma temporal en aplicació del Decret 65/1982, de 9 de març, que regula l'atenció assistencial i educativa als infants fins a sis anys no inscrits en centres d'ensenyament.
Respectant en tot cas els drets dels infants, cal que l'educació infantil de primer cicle sigui prou flexible per adaptar-se, en allò que sigui possible, tant a les necessitats dels infantscom a les de les seves famílies. Aquest cicle es pot desenvolupar segons diferents models d'organització i funcionament i d'acord a uns calendaris i règims horaris que, estant al servei de l'interès superior de l'infant, permetin conciliar la vida laboral amb la primordial responsabilitat dels pares, de les mares o dels tutors en la criança i en l'educació dels seus fills i filles.
Així doncs,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • decreto
  • Decreto
  • Decreto
  • Decretos
  • decreto
  • Decreto
  • decreto
  • decreto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS