definicions història

Páginas: 7 (1704 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
Renaixença:
La Renaixença és un moviment cultural del català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència). És paral·lel a altres similars, com el Rexurdimento gallec o el Felibrige a Occitània.
Estat Federal:
L’estat federal és launió d'un nombre específic de territoris amb personalitat jurídica pròpia (estats federats, regions autònomes, etc.) units en un estat comú i amb institucions "federals" supremes i comunes a tots. En una federació, l'estatus autònom dels estats federats o regions autònomes que la constitueixen, normalment és establert constitucionalment i no pot ser alterat per decisió unilateral del govern central.Les federacions es conformen usualment per acord entre els estats i/o regions, encara que generalment no gaudeixen del dret a la secessió de manera unilateral; la sobirania, en darrera instància, resideix en el conjunt i no en les parts.
Centre Català:
El Centre Català va ser una entitat catalanista fundada a Barcelona el 1882 per defensar els interessos morals i materials de Catalunya, i peraconseguir la unió de tots els catalans, tant carlins com federalistes. L’abril del 1983 va presentar un programa de set punts:
Reconeixement del català com a llengua oficial espanyola.
Manteniment i reforma del dret civil català.
Establiment d'un Tribunal Suprem Català.
Establiment d'una administració catalana
Foment del proteccionisme econòmic.
Potenciació del caràcter mercantil deCatalunya.


Memorial de Greuges:
El Memorial de Greuges era el nom amb què es coneixia popularment la Memoria en defensa de los intereses morales y materiales de Cataluña, que fou adreçada a Alfons XII l'any 1885 pel Centre Català, a l'estil dels greuges de les antigues Corts catalanes.
Jocs Florals:
Els Jocs Florals va ser un certamen literari instituït a Tolosa l'any 1323, són certàmens literarisque esdevenen promotors i difusors d'una llengua. Els Jocs Florals de Barcelona van tornar a instaurar-se el primer diumenge de maig de 1859  amb el lema Patria, Fides, Amor, en al·lusió als tres premis ordinaris: la Flor Natural o premi d'honor, que s'atorgava a la millor poesia amorosa, l'Englantina d'or a la millor poesia patriòtica i la Viola d'or i argent al millor poema religiós. Elguanyador de tres premis ordinaris era investit amb el títol de Mestre en Gai Saber. 
Vigatanisme:
Vigatanisme és un corrent cultural i polític nascut a Vic i actiu a les darreres dècades del segle XIX i començament del segle XX. Sota la influència del Seminari de Vic, en un ambient comparable amb l'entorn d'una Universitat, sorgiren un seguit d'entitats com a reflex d'una època de gran vitalitatcultural. En aquest context sorgiren un seguit d'iniciatives que jugaren un paper destacat dins el moviment de represa polític i cultural de la Renaixença catalana i en la primera etapa de catalanisme.
Tancament de caixes:
El Tancament de Caixes fou una protesta dels botiguers i dels industrials de Barcelona l'any 1899 contra la llei del Gabinet de Francisco Silvela i del seu ministre d'HisendaRaimundo Fernández Villaverde. Va consistir a donar de baixa els establiments comercials i indústries per tal de deixar de pagar la contribució sense que fos il·legal. L'acció va ser una conseqüència de la crisi colonial del 1898, que va portar el govern espanyol a imposar uns pressupostos restrictius acompanyats d'una alça d'impostos per a compensar el dèficit.
Lliga Regionalista:
La LligaRegionalista fou un partit polític conservador català que va aparèixer per la fusió de la Unió Regionalista amb el Centre Nacional Català el 25 d'abril de 1901. La base del programa de la Lliga era des d'un vessant monàrquic i conservador. en els seus estatuts afirmava el propòsit de lluitar per l'autonomia catalana dins l'Estat espanyol. El seu òrgan eren el diari La Veu de Catalunya (1899-1936) que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • definicions
  • Definicions
  • Definicions Historia 2n bat
  • Definicions
  • Definicions
  • definicions de quimica
  • Definicions Antropologia
  • Definicions CTM

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS