definitivo lite

Páginas: 7 (1580 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2015
1-Modernisme:
*El modernisme va ser un complex moviment cultural europeu que es produeix a finals del segle XIX i principis del XX que va adoptar diferents noms segons el lloc on es produïa.
Corrents ideològics →
*El regeneracionisme: tenia una visió cosmopolita de la cultura amb un elevat compromís polític i reformes polítiques, econòmiques i socials per a la regeneració del país.*L’esteticisme: s’allunyava dels conflictes socials i es va aferrar únicament a l’art com a salvació individual.
1.1- Autors destacats en:
*Poesia
Joan Maragall i Gorina →El compte Arnau ( va ser un dels poemes més representatius és una llegenda romàntica del segle XIX i escrit en tres etapes)
*Novel·la→
Víctor Català solitud ( és el cabdal de la literatura contemporània)
*Teatre
Santiago Rusiñol iPrats →L’auca del senyor Esteve ( comèdia)
2-Noucentisme:
Va ser un corrent cultural i polític que es va iniciar amb la creació de solidaritat Catalana i va acabar amb el cop d’estat de Primo de Rivera (1906-1923)
2.1-Autors destacats en:
*Poesia:
Josep Carner i Puig-Oriol→Naví ( és un poema metafísic)
Jaume Bofill i Mates(Guerau de Liost)→La Muntanya d’ametistes ( presenta un natura des d’un punt de vista urbàtotalment idealitzada)
Carles Riba i Baracons→Elegies de Bierville (escrita durant el seu exili a Bielville, prop de París)
*Assaig:
Eugeni d’Ors i rovira→La Ben Plantada( Ens presenta la dona ideal)
3-Avantguardisme:
Va ser un conjunt de tendències artístiques i literàries que sorgiren duran el primer terç del segle XX especialment a França i Itàlia per tal de trencar els models artístics imorals per tant, Amb esperit de protesta o de subversió de l’ordre establert.
3.1-Corrents principals:
*Futurisme→suposa un trencament total amb l’ordre imperant en el passat. Els postulats d'aquest moviment eren el rebuig de la tradició i de la conservació del passat i una exaltació de les innovacions sobretot mecàniques presents i futures. Propugnava la guerra, la velocitat ila violència. Cal·ligrames i els collages.
*Surrealisme→busca l’alliberació absoluta de l’individu i trenca qualsevol lligam, ja que suposa una limitació per a la creació per a la creació en llibertat. Dóna molta importància als somnis.
*Cubisme→utilitza mètodes científics per canviar l’aspecte de la realitat. En plàstica representen els objectes amb figures geomètriques. Utilitza collage i cal·ligrama.*Dadaisme→caracteritzat per la revolta contra les concepcions generals de la cultura i contra la situació social coetànies.
3.2- Autors:
Joan Salvat-Papasseit→Va col·laborar en periòdics de caire socialista i anarquista i, més tard, nacionalista, amb articles de denuncia contra el capitalisme. També és conegut pels cal·ligrames.
Obres:
Poemes en ondes hertzianes (1919)
L’irriador del port i les gavines (poesia méspersonal, nostàlgica i patriòtica)
Les conspiracions
La gesta dels estels
El poema de la rosa als llavis ( El seu millor llibre)
Óssa Menor (1925 El seu últim llibre de poemes)
Josep Vicenç Foix i Mas→Quan va iniciar els seus estudis de Dret els va abandonar per dedicar-se al negoci familiar. Es va interessar pels moviments artístics. Va participar en diverses publicacions Revista de poesia iQuaderns de Poesia.
Obres:
Gertrudis (1927)
Diari(1918)
Les irreals omegues(1949)
Onze Nadals i un Cap d’Any(1960)
La visita al Cau Ferrat
El passat 27 de gener vam anar amb l’escola al Cau Ferrrat . El Cau Ferrat és un museu de Sitges on esta plasmada la vida de Santiago Rusiñol que va ser un home destacat en el modernisme. El museu era la casa-estudi de Santiago Rusiñol eren dos casetes depescadors i va fer que un arquitecte li fes un edifici y la part d’abaix la va utilitzar com el seu habitatge amb una col·lecció de ferro forjat que havia col·leccionat al llarg de la seva joventut.
A mesura que vas fent la visita vas veient la seva vida plasmada en els quadres.
La veritat és que la visita em va semblar molt interessant perquè no és el típic museu aburrit ja que és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lite
  • lite
  • Liter
  • Lite
  • Lite
  • Lite
  • lite
  • lite

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS