Demencia

Páginas: 14 (3375 palabras) Publicado: 10 de enero de 2013
INDEX

* Introducció (definició)
* Epidemiologia i principals formes de demència
* Pautes per el diagnòstic i procés
* Tractament no farmacològic
* El pacient amb demència com a persona i la seva família.
* Actituds i practica en l'assistència a malalts amb demència i tècniques de modificació de conducta
* Intervencions en els familiars dels malalts.

INTRODUCCIÓ:La demència és un síndrome degut a una malaltia del cervell, és a dir, un procés orgànic cerebral que afecta predominantment a les persones d’edat avançada, d’importància creixent. Generalment és de naturalesa crònica o progressiva en la que hi ha dèficits de múltiples funcions corticals superiors, entre elles:
* Memòria
* Pensament
* Orientació
* Comprensió
* Càlcul
*Capacitat d’aprenentatge
* Llenguatge
* Judici
La consciencia es mante clara. El dèficit ocasionalment, es acompanyat i precedit per un deteriorament en el control emocional del comportament social o de la motivació.
La demència produeix un deteriorament intel·lectual apreciable que repercuteix en l’activitat quotidiana del malalt, per exemple:
* La neteja personal
* El vestir-se* El menjar
* Les funcions excretores.

EPIDEMIOLOGIA I PRINCIPALS FORMES DE DEMENCIA
La demència afecta prop del 5% de les persones de 65 anys, incrementant-ne mentre augmenta l’edat i els factors genètics també tenen un paper determinant.
La forma més freqüent es l’Alzheimer que suposa entre el 60 i 70 % del total seguida per la demència vascular. Cal dir que l’Alzheimer és mésfreqüent en les dones i la demència vascular en els homes.
Freqüentment es confon amb els canvis propis de l’edat avançada.
Els diferents tipus de demències son:
1. Demències corticals i demències subcorticals: El trastorn predominant consisteix en un ENLENTECIMIENTO del pensament, dificultat per fixar l’atenció i alteracions en les funcions executives lligades a estructures prefrontals. Sonfreqüents els canvis de personalitat i d’estat d’ànim. En les demències corticals, on trobem l’enfermetat de l’alzheimer, predominen les alteracions de la memòria, el llenguatge i la praxis.
2. Demències degeneratives primàries:
3. Demències vasculars: quan existeix una demència definida com alteració de la memòria i dos o mes dèficits en altres àrees cognitives. Augmenta amb l’edat i es mesfreqüent en homes.
4. Demències simptomàtiques o secundaries: Es tracta de processos neurològics o sistèmics, estructurals o metabòlics, tòxics o medicats, reversibles o no, capaços de produir un deteriorament cognitiu.

PAUTES PER AL DIAGNOSTIC I PROCÉS.
Per poder fer un diagnòstic clar de la demència, els símptomes i el deteriorament han d’estar presents almenys durant 6 mesos.
Es pot dividirla simptomatologia de la demència en dos grups de problemes igualment importants:
* Símptomes cognitius: estan en la base de la demència i apareixen precoçment encara que no sempre de forma evident. Son els principals causants de la incapacitat funcional i per tant del deteriorament de les habilitats de la vida quotidiana. Per exemple:
* Memòria es denomina amnèsia. És el més cridanerperquè acostuma a ser el més precoç. S’altera tan la memòria propera (la capacitat de fixació de dades i fets recents) com la remota (dificultat per recordar fets més antics com dades biogràfiques). Per exemple, el pacient s’oblida d’on a deixat les ulleres.
* Afàsia(llenguatge) Adquireix diferents formes de gravetat depenent de l’evolució. Afecta tan a la capacitat de comprensió delllenguatge i a la d’expressar-se adequadament. Per exemple, el pacient no es capaç de recordar certes paraules o no troba el nom d’un objecte que li es conegut. El mutisme constitueix l’estat final d’aquests trastorns.
* Apràxia (capacitat de realitzar activitats motores) Es manifesta per la dificultat de realitzar moviments de forma fina i coordinada. Per exemple, el pacient pot tenir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Demencia
  • Demencia
  • Demencia
  • demencias
  • demencia
  • demencia
  • Demencia
  • demencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS