dengra14

Páginas: 8 (1866 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2014
LA RAÓ DE SER DE L'ECONOMIA
1. Què és l'economia?
L'economia és la ciència que estudia la manera d'emprar recursos escassos per produir i distribuir els béns i serveis necessaris entre els diferents membres d'una societat.
Però aquests són escassos en relació amb les necessitats de les persones. Aquest problema s'anomena escassetat econòmica i afecta a tothom.
L'escassetat econòmica és lasensació de carència de recursos en relació amb les necessitats de les persones.
Universal: Afecta a tothom, encara que de manera diferent.
Relativa: Quantitat de recursos disponibles resulta insuficient en relació amb les necessitats que hi ha.
L'escassetat física o pobresa fa referència a la pobresa de recursos. Aquesta només existeix als països subdesenvolupats, mentre que l'econòmica éspresent a tots els països.

2. Escollir és renunciar: el cost d'oportunitat
La necessitat d'escollir. Els individus administren atentament els recursos per obtenir-ne el màxim profit possible, és a dir, trien l'alternativa que més s'ajusta a les seves preferències i nivell d'ingressos.
No es pot aconseguir tot el que es desitja però es pot escollir segons les preferències i el nivell d'ingressos.Els recursos només poden atendre una part dels desitjos, cal decidir quins són prioritaris.
Cada cop que es pren una decisió estàs renunciant a les alternatives no escollides. La seva decisió té un cost d'oportunitat perquè, en triar una opció, estan deixant passar una oportunitat.
El cost d'oportunitat és el valor, mesurat en diners o no, d'allò al qual es renuncia en prendre una decisió. Éspresent en qualsevol decisió.


3. Necessitats, béns i serveis
La necessitat és el desig de satisfer alguna cosa que et manca. No totes les necessitats són iguals.
Necessitats primàries. Són considerades imprescindibles per estar lligades a la condició humana. Estan directament relacionades amb la subsistència i el desenvolupament. (Alimentació, vestimenta...)
Necessitats secundàries. Són mésprescindibles. La satisfacció d'aquest tipus de necessitats augmenta el benestar. Varien segons l'època o la cultura. (mòbil, Internet...)
La manera en què satisfem les necessitats depèn de molts factors que condicionen la percepció que tenim d'escassetat. En totes les societats és present l'escassetat econòmica, però es manifesta de diferent grau segons el país o la persona.
Amb els béns(materials: menjar, roba...) i serveis (immaterials: educació, sanitat...) es satisfan les necessitats humanes,
Funció: Són béns de consum aquells que satisfan directament les necessitats (cotxe, casa...), i són béns de capital o de producció els que ho fan indirectament (diners, màquines...). Els diners són el bé bàsic perquè funcionen com a mitjà de pagament, possibiliten tota la resta.
Graud'escassetat: S'anomenen lliures els que són il·limitats, existeixen en prou quantitat per atendre a tothom (aire, llum...). Són econòmics aquells que tenen un preu per ser útils, escassos i transferibles, han de ser administrats (botó, bufanda, mòbil...).
Grau de transformació: Són béns intermedis els que encara no són capaços de satisfer les necessitats per a la qual han estat creats i han de patirtransformacions (cremallera, tela...). Els béns finals són els que estan preparats per ser consumits o utilitzats (pantalons).
Accés: Són públics els que els pot utilitzar tothom (parc, escola...). Són privats els que exclouen a una o diverses persones (les que no paguen).

4. Activitats econòmiques: consum, producció i distribució
Són activitats econòmiques perquè totes impliquen decidir sobrela satisfacció de les necessitats humanes amb recursos limitats als quals s'atribueix un cost d'oportunitat.
Consum: Les famílies han de decidir com repartir els seus ingressos per satisfer les seves necessitats segons les seves preferències.
Producció: Les empreses han de decidir quins béns els compensa elaborar i quins recursos han d'utilitzar per a fer-ho. Per a això compara els costos o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS